Saç biti

Baş biti saçlı deriden beslenip saça tutunarak duran, küçük, kanatsız, kan emerek yaşayan bir parazittir. Pediculozis kapitis diye anılır. Saçlı deriden beslenirken hastada kaşınmaya sebep olur bazen kaşınma dayanılmaz düzeylerde olabilir.
Sirke denilen yumurta bırakır ve yumurtadan çıkışı 10 gün civarıdır, yumurtadan çıkmış haline yavşak denir. Yakın ilişkideki kişilere direk bit olarak bulaşabileceği gibi yavşaklarıyla da (larva) bulaşır. Tedavide bu durum göz önünde bulundurularak ya evdeki herkes birlikte tedavi olmalı yada şikayeti olmayan kişilerin de saçlı derisi dikkatle incelenmelidir. İncelemede özellikle kulak arkası kısmlar iyi gözden geçirilmeli gatta büyüteçle bakılmalıdır.

SAÇ BİTİ

Saç Biti Nasıl Bulaşır?

bitin büyüklüğü ne kadar

 Saç yada diğer deyimle baş biti, genellikle başında bit olan bir kişinin saçından yakın temas, ortak havlu, ortak yastık gibi eşyalarla veya doğrudan temasla bulaşır. Bit, daha çok kız çocuklarında olmak üzere 12 yaş altı çocuklarda daha sık görülmektedir.
Saç biti, kirli veya temiz saç ayırt etmeden insandan insana bulaşabilir. Bu, oyun sırasında, sarılmayla ya da birlikte yakın bir şekilde çalışırken yaşanabileceği gibi ortak kullanılabilen şapka, bone, başörtüsü, yastık örtüsü, havlu ve benzeri eşyalar yolu ile de gerçekleşebilir, hatta kafanın yaslandığı koltuktan bile bulaşabilir.
Saçın kısa veya uzun olması çok fark etmez, 1 cm’e kadar kısa saçlarda dahi yaşayabilirler ancak uzun saçta fark edilmeleri daha geçtir.
Baş biti, çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Özellikle insanların toplu olarak bulundukları okullar, kamplar, çocuk yuvaları, bakım evleri gibi yerlerde daha kolay bulaşabilmektedir.

Saç Biti Tedavisi

Tedavide 2 gurup madde kullanan ilaçlar kullanılır, kullanımı olmayan çeşitli bitkisel ürünler vardır ancak bilimsel değeri olmadığı ve tedavi etmediği için burada ele alınmamıştır. Zehir içeren grup tehlikeli olduğu için kullanımı çok azalmıştır, seyrek olarak ucuz olduğu için tercih eden vardır.

bit saçı dökermi
Bitin zararı

1-Böcek Zehiri İçerenler Bit İlaçlar

Biti zehirleyerek öldürür yavşaklara etki etmediği için 10 gün sonra tekrar uygulanmalıdır.Böcek zehri içermesi sebebiyle tehlikeli bir ilaçtır ve dikkatli kullanılması gerekir.İçmek öldürücü olabildiği için çocuklardan kesinlikle uzak tutulmalıdır.Bitler zamanla zehire karşı savunma geliştirip zehirle öldürülemez güce erişebilir.

Sirke nasıl görünür
Parazitin yumurtası

2-Silikon (dimetikon)  içeren ilaçlar

 Silikonun suyla karıştırılmış halidir,saça uygulandıktan sonra su buharlaşır geride silikon kalır bu silikon bitin etrafını sararak havasızlıktan ölmesini sağlar.% 100 etkilidir ve böcek zehrindeki gibi zamanla dayanıklı hale gelemez. Spey ve şampuan formları vardır ( örneğin pedikap sprey ve şampuan  ) Bit yumurtalarını yeterince etkileyemeyeceğinden 7-10 gün sonra tekrar uygulanması gerekir.

Bunlara ek olarak bit kovucu koku içeren ve biti öldüren şampuan kullanımı bitin tekrar alınmasına engel olur. Bu amaçla geliştirilmiş ve hem % 100 öldüren sprey hem de sonrası dönemde haftada yada iki haftada bir defa kullanılması durumunda bir sene boyunca tekrar bitlenmeyi engelleyen set şeklinde satılan ilaçlar vardır. Okulların açıldığı dönemden sonra sık rastlanan ve çok sık tekrarlayan bir hastalık olduğu için bu gurup ilaçlar tercih edilebilir.

kirpik biti

Saç Bitinden Korunma

Aslında korunmak bir yandan çok zordur ama bir yandan da çok kolaydır. Şöyle ki; çok zordur çünkü çocuğun kreşte veya okulda hareketini kısıtlayamazsınız, “evladım arkadaşlarının kafasına bak bitlenme varsa onunla oynama” diyemezsiniz ve böyle olunca parazitin yumurtaları yada kendi yeniden geçer yani korunmak oldukça zordur ama tedavi ettikten sonra Pedikap şampuanın haftada yada iki haftada bir defa kullanılması kullanıldığı sürece çocuğun yeniden bitlenmesini engeller yani korunmak oldukça kolaydır da.
Pedikap üreticileri çocuklarda bitin nasıl yaygınlaştığı ve nasıl çok sık tekrarladığı üzerine düşünerek set geliştirmişler. Hair Pharma İlaç Sanayinin geliştirdiği bu set tedavi ettikten sonra bir sene boyunca hastayı yeniden bitlenmeye karşı korumaktadır.
Bunun için set içeriğindeki şampuanı 1-2 haftada bir defa kullanmak yeterli olmaktadır.

metal-bit-taragi-fiyatiSaç biti Temizliği Nasıl yapılır?

Tedavide en önemli konulardan biri de bitler ve yavruları öldükten sonra bunların yani ölülerinin saç diplerinden uzaklaştırılması yani saç dibi temizliğidir.
Pedikap veya benzeri sprey veya şampuanla bitler ve sirkeleri öldükten sonra çok ince dişli tarakla açlar tutam tutam yapıp ayrı ayrı temizlendiğinden emin olunmalıdır. Temizlikte kullanılacak tarağın da çok önemi vardır, plastik taraklarla temizlik son derece zordur ve dişleri kırılır.
Bit ilacı alırken eczacınıza mutlaka metal tarak olup olmadığını sorun. Eczacınız emin değilse kutuyu açıp bakın ve metal tarak olanı alın.
Yoksa temizliği yapamayınca ayrıca bir de tarak almaz zorunda kalabilirsiniz. Set içeriğinde plastik ve metal tarağın birlikte olanların tercih edilmesi kullanımda seçenek kullanma şansı sağlar.

bit görseli
Kafa derisine yapışmış bit

Vücutta Görülen Bitler; Diğer vücut alanlarında görülenden de kısaca söz etmek gerekirse; kirpik dahil bir çok alanda görülmektedir. En sık baş, başında en sık kulak arkasında görümekteyiz.
Daha seyrek olarak gövdede, etek bölgesinde (pubis), koltuk altı gibi alanlarda da görülmektedir. Bu bölgelerin tedavisi daha farklıdır ve elbiselerin de işlemden geçirilmesi gerekir.
Elbiseler 90 derece ısıda yıkanabilir veya tüm elbiseler hava geçirmez bir poşete koyup 3 – 4 gün bekletmek te bitleri öldürür.
Yine yastık veya koltuk arakası gibi alanlarda bitin kendisi veya yumurtası olma ihtimali olduğu için o alanlar da elektrik süpürgesiyle temizlenmeli ve sıcak ütü geçirilmelidir.

Tekrar Bit Oluşumu Engellenebilir mi?

Çocuğunda bitlenme olan annelerin en büyük tedirginliği yeniden ortaya çıkması ihtimalidir. Tekrarlayabilir ancak önlemler alınırsa tekrarlama ihtimali düşüktür.
Ailede herkes kontrol edilmeli ve herkes aynı günlerde tedavi olmalıdır
Bitlerin temizliğinden emin olunmalıdır
Toka gibi önlemler alınmalı ya da pedikap içinden çıkan şampuan 1-2 haftada bir defa kullanılmalıdır.
Tedavi döneminde eşyalar da temizlenmelidir.
Uygun ilaçlarla bit % 100 tedavi edilebilir ve tekrarı engellenebilir bir paraziter hastalıktır.
Korunma önlemleri özellikle okul açıldığı dönemlerde önem arz etmektedir.

http://www.sacbititedavisi.com/sac-biti-nedir-nasil-olusur/
http://www.sacbiti.net

Saç Biti Neden Olur? Saç Biti Nasıl Temizlenir?

saç biti nasıl anlaşılır

HAKKINDA admin

11 Yorumlar

  1. Merhaba. Saçıma birine yaklaştığım için bit geçti. İlaçla yıkadım ama çoğaldılar. Daha sonra herşeyi denedim ilaç deterjan boya sirke bştkisel yağlar. Hiçbiri geçirmedi ve sanki direnç kazandı. Sirke kalmadı saçımda ama bit geziyor ve gitmiyor hiç. Tarıyorum tarağa düşmüyor. Kaşımdırıyor beni. Dışardan da farkedilecek şekilde geziniyorlar ne yaptıysam çare bulamadım. Cilt kanseri olucam kimyasal kullanmaktan. Ne yapabilirim artık yardımcı olun lütfen.
    Dr. Muharrem Kaya
    Pedikap bit losyonu ve şampuanını talimata uygun kullanırsanız ve belli aralıklarla uygularsanız bit sorunu çözülür. Tabii ki bu arada yastığınız, nevresimlerinizi sıcak suyla yıkayıp mutlaka ütüleyin. Kıyafetlerinizide gözden geçirin,tekrar bulaşmayı önlemek için.

  2. Kardeşimden bana ve aileme bit geçti şuan ailecek hepimiz dertteyiz. Benden 1 ya da 2 tane bit çıktı ama beyaz tarakla taradığımda tarakta siyah bir şeyler görünüyor aynı zamanda kepeğe benzer bir çok şey de görüyorum. Yarın denize gideceğiz acaba tuzlu suyun bir faydası olur mu ya da tamizlenmiş midir. 1 haftadır psikolojim bozuldu ne önerirsiniz ?
    Dr.Muharrem Kaya
    durup duruken geçmesi beklenemz.ilaç uygulamalısınız.pedikap kullanabilirsiniz.tüm aile kullanmalı.yastık,yatak çarşafları sıcak suyla yıkanıp,sıcak ütü ile ütülenmeli,deniz tedavi etmez

  3. Benim ayda bir yada 15 günde bir saçımdan 2 tane böcek çıkıyor bit mi ne anlayamadım bit ilacıda kullandım ama yinede çıkıyor aşırı bir kaşıntı olmuyor ama tedirgin oluyorum ve huylanıyorum acaba şampuanlar mı yapıyor elidor kullanıyorum
    Dr.Muharrem Kaya
    büyük olasılıkla bittir.bit ilacını 10 gün arayla iki defa kullanmanız gerekir.pedikap kullanabilirsinz

  4. Songül yalçın

    Bizimde çocuklarda yaklaşık okul başladı başlayalı bu bit problemi var ne yaptıysak geçmedi en etkili ilaçlar bile fayda etmedi psikolejimiz bozuldu resmen okulda suriyeliler var kızım onlara ne zaman yaklaşsa sonuç vahim oluyor o kadar çok istiyoruz ki bu bitlerden kurtulmayı acaba bizim için ne önerirsiniz
    Dr.Muharrem Kaya
    pedikap kullanabilirsiniz

  5. bugün kızımın sacının üst kısmında(alnında yukarı olan kısımlarda) sacına yapışmış beyaz beyaz şeyler gördüm sacını saatlerce tek tek temizledim resmen bit yoktu fakat insanca yapışmış beyaz seyler sacının üst ve tepe kısımlarında vardı fakat hiçbiri canlı değildi.. kepek olsa saça yapışmaz diye düşünüyorum sirke miydi onlar? Bit yoksa sirke nasıl oldu sac kremi ve şampuan sirke yapabilir mi? Annem bu son hafta sac kremini kızımın sacının dibine de sürmüş bundan dolayı olmuş olabilir mi? Bit ilacı almana gerek var mı ya da dermatoloğa götürmeme?
    Dr.Muharrem Kaya
    mutlaka bit görmeniz gerekmiyor.dermatologa götürün

  6. Benim saçima küçük kuzenimden bit geçti ama 1 haftanın içinde saçimdan temizledim zaten o kadar çok değildi.
    Bit veya sirke olan saçlarda koku oluyormuş benim saçimda da bi koku var bunun nedeni bit olabilir mi ? ama bitten tamamen temizledim saçlarimi
    Dr.Muharrem Kaya
    Bitin koku yapması beklenmez

  7. İki haftadır tedaviyi adım adım uyguladım hergün taranıyorum.bit vere sirke hiçbirşey düşmüyor gözlerde göremedik yalnız siyah boya gibi şeyler düşüyor ezilince krem gibi ne olabilir kurtulmuşmuyumdur acaba
    Dr Muharrem Kaya
    rahatlayamadıysanız ,kuşkunuz varsa dermatologa görünün.

  8. Ogluma arkasından bit buladmis.ondanda bana geçti.psikolojim bozuldu.antibit ve paramitin şampuan ve sac spreyini kullandim.günde kaç kez de tariyorum.görünürde sirke ve bit yok.ama yavşak var eminim taramayla cikmiyor sampuanla ölmüyor kafayi yiyecem.beş aylik bebeğim var ona da bit rozeti taktik faydasi olur mu bilmiyorum.yavsaklar tekrar bit olup yumurtlar ve en başa döneriz diye korkuyorum.yavsaklari nasil yok edebilirim lütfen yardim edin
    Dr Muharrem Kaya
    1 hafta aralıklarla bir süre pedikap uygulayın.bu arada yatak örtülerinizi kaynatın ve ütüleyin.

  9. Şuan yaz tatilinde olduğumuz için çocuklarim okula gitmiyor yani okuldan gecemez ama sürekli bitleniyorlar ne yapacağimi bilemiyorum ilaçlar mayonez zeytinyaği her türlü şeyi denedim bir türlü kurtulamıyorum belli bir zaman sonra tekrar çıkıyorlar acaba şampuan yapıyor olabilirmi
    Dr Muharrem Kaya
    tam temizleyemiyor olabilirsiniz.pedikap kullanabilirsiniz.2 haftada bir uygulayabilirsiniz.hiçbir zararı yok.şampuan bit yapmaz

  10. Peki saçı böcek ilacıyla yıkadıktan sonra kokuyu nasıl gidereceğiz
    Dr Muharrem Kaya
    saçı böcek ilacı ile yıkamaya gerek yok.ciltten emilerek zehirlenmeye neden olabilir.pedikap kullanabilirsiniz veya başka bir bit ilacını

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir