Saç egzama

Egzama vücudun her yerinde görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır, yapısı gereği en sık rastlanan yerlerden biriside saçlı deridir. Tam bir alerjik reaksiyon olmasa da klinik bulgular alerjiye çok benzer. Saçlı deri egzamasının sebebi çok açık değildir ama aşırı yağlanma olması ve hastaların % 60 kadarında mantar (malassezia furfur) görülmesi hastalığın mantar ve yağ metebolizmasından olduğunu düşündürür. Bunun dışında stres, tahriş edici şampuan kullanımı, saç ilaçları kullanımı, boya ve benzeri kimyasallar, jöle kullanımı gibi saçlı deriye uygulanan maddelerle de olabileceği bilinmektedir.
Klinik olarak deride kırmızılık, kaşıntı, aşırı kepeklenme, yağlanma ve nemlilik vardır. Seyrek olarak bu bulgulara saç dökülmesi de eşlik eder.

Kafada Yağlı Egzama

Aslında hastalık bir saç hastalığı değil saçlı deri yanı kafa derisinin bir hastalığıdır, doğru tanımlama budur. Tedavisinde e deri tedavi edilir.

Yağlı İgzama İlacı DermoTTO

Sayfada bu sınıf ürünlerin en değişik olanı incelenmiştir, yağlı egzamanız varsa koumalısınız. Yağlı egzama tedavisinde en önemli sorun kullanılan kortizonların yan etkileri ve bu sebeple ilaçların sürekli kullanılamamasıdır. ilaç kesilince hastalık tekrar ortaya çıkar.
DermoTTO nun en önemli avantajı budur içerdiği bitkisel kortizon sayesinde yan etki yaşanmaz ve seyrek olarak kullanılarak hastalığın tekrarı engellenir.
DermoTTO saçlı deri sorunları için geliştirilmiş bür losyondur. konazol gibi aşırı kepek sebebi olan mantarın tedavisinde etkili olduğu gibi dermovate gibi kortizon içeren losyonların kullanıldığı sebore ve sedef tedavisi için geliştirilmiş bir üründür.
İçeriğindeki iki bitkisel özler hakkında en fazla bilimsel çalışma yapılmış tedavi ürünleridir.
Bunlardan TTO (Tea Tree Oil) mantar ve yağ salgısından kaynaklanan sebore tedavisinde meyan kökü özütü ise bitkisel kortizon içeriğiyle sebore ve sedefte tüm dünyada kullanılan maddelerdir ve son derece başarılı sonuçlar olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Saçınızda sebore veya yoğun kepek varsa kortizon ve mantar ilacı kullanmak yerine tercih edebileceğiniz bir ürün. Kortizonun yan etkilerini yaşamadan sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Diğer ürün meyan kökü özütü ise bitkisel kortizon kabul edilen herbal steroidlerin en yoğun olduğu üründür ve kortizon yerine güvenle kullanılabilir.

Dermo TTO Kullanılan Durumlar

Kepek
Kepek normalde herkeste olur ve cildin yenilenmesinden kaynaklanan fizyolojik bir durumdur ancak yoğun kepek durumu normal değildir ve temelde malassezia furfur adlı mantar sebep olur.
Yoğun mantarda asıl sebep olan mantar tedavi edilmediği sürece yani sıradan şampuanlarla kepek önlense de kısa sürede yeniden ortaya çıkar. Kepeğin aşırı olduğu durumlarda mantar tedavisi yapılmalıdır.TTO yoğun kepek sorununun çözümünde cilde yerleşmiş bu mantarı yok ettiği için mantarı da kalıcı olarak düzeltir.
Yağlı egzama
Net sebebi bilinmemektedir,cildin enflamatuar reaksiyonudur ve aşırı yağlanma görülür. Yapılan çalışmalarda % 60 sıklıkta mantarlar olduğu görülmüştür.
Tedavide kortizonlar ve mantara etkili madde içeren solusyonlar kullanılmaktaydı ancak son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda TTO nun enflamasyonu azalttığı, mantarı yok ettiği ve ciltten yağ salgısını azalttığı görülmüş ve tedavi protokolüne alınmıştır.
Sedef
seboreik dermatite benzer klinik bulgular vardır sebebi bilinmeyen bir şekilde cildin yenilenme hızı normalin 30-40 katına çıkmıştır.Tedavisinde yaygın olarak bölgesel kortizon kullanılmaktadır. TTO kortizone benzer şekilde ciltteki kızarıklığa sebep olan reaksiyonu azaltmaktadır.

ilerlemiş yağlı egzama
Meyan kökü bitkisel kortizonun en yoğun olduğu bitkidir,kökün özütünden elde edilen solusyonların prednizolon ve diğer kortizonlarla kıyaslamasında yakın etki görüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Saçlı derinin en sık görülen rahatsızlıklarından biri olan seboreik dermatittir ve yaygın olarak kortizonlu solusyonlarla tedavi edilir ancak hastalığın kronik olduğu ve sürekli alevlenmeler gösterdiği göz önüne alınırsa kortizonuların yan etkileri tedavinin devamına engel olmaktadır.

kulak arkasında yağlı egzama
Meyan kökü özütünden elde edilen fitokortizon tüm bu yan etkilere sebep olmamaktadır.
Yağlı egzama tekrarladığında bu güne kadar kullandıklarınızdan farklı bir ürün olan ve tamamı bitkisel özlerden oluşan dermotto denemenizi öneririm.

Seboreik dermatit egzama

Yağlı alanlarda gelişen bir tür kronik bir deri reaksiyonudur.Aşırı yağlanmanın bir türü gibi değerlendirilebilir ama alerjik zeminde önemlidir: Kesin nedeni belli olmayan enflamatuar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumdaki sıklığı %3-4 sıklıkta görülür.

Bulgular

Özellikle üç farklı yaş grubunda; bebeklikte, orta yaşlarda ve yaşlılarda görülür. Bebeklerde, 8-12 ay arasındakilere herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşir Kaşıntı bebekler arasında yaygın değildir. Sık sık inatçı bir pişik derisi döküntü eşlik eder.
Bunun sebebi doğumdan önce anneden çocuğa geçen hormonların yavaş yavaş kaybolması olabilir. Bazı bebeklerde sadece bez kullanılan yerlerde gelişir; fakat bu durum farklı bez kullanımlarıyla giderilebilir. Diğer yaş gruplarında görüldüğünde, tedavi edilsin veya edilmesin tekrarlar ve kaybolur. Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir. Uzun yıllar süren ve inifli çıkışlı seyir gösteren hastalık sedef hastalığı için zemin hazırlayabilir

Saçlı deri ve kıllı alanları çok seven hastalık, yüzde, göğüs ortası ve sırtta çok sık yerleşir. Görüntüsü bölgeye göre değişebilmekle birlikte tipik görüntü kırmızı turuncu eritemli zeminde yağlımsı şeklindedir.

Saçlı deride görülen seboreik dermatit çok aşırı kepeğe neden olduğundan hastayı çok rahatsız edebilir.

Nedenleri

Hormonal dahil olmak üzere birçok faktör, suçlanmış olmasına rağmen genellikle nedeni bilinmemektedir, ancak hastalık genetik (kalıtsal) ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu sonucu olduğu genel bir bilgidir.
Genellikle, bir sinirli cilt, zayıf bağışıklık sistemi ve genetik bir faktör nedenleri arasında yer almaktadır Fiziksel stresin neden olduğu, nörolojik şartlardaki kişilerde ,Parkinson hastalarında yüksek doz ve sürekli alkol alanlarda eğilim fazladır .
Varisli damarlar ve kronik enfeksiyonlar ,bacaklar hesabında kan akışını etkileyen durumlar olası nedenleridir. Çocularda aşırı A vitamini alımı, biotin eksikliği nedenler arasında sayılabilir

Net olarak kanıtlanmamış olsade mantarlarda suçlanmaktadır, Seboreik dermatit Malassezia maya bir formun bir çoğalmasına inflamatuar reaksiyon içerebilir,
Maya cilt tahriş eder ve alevlendiren toksik maddeler üretir. Seboreik dermatit olan hastalar mayaya karşı düşük bir dirence sahiptirler

Seboreik dermatit zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler).

Ev kadınlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır.

Giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir (oysa, aslı nedeni boyadır, özellikle siyah, mavi ve yeşil renkli boyalar, yoksa hep söylendiği gibi kumaş değil). Boyundaki egzama çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden ileri gelir.
Ayak egzaması ayakkabıdan ileri gelebilir (deri boya, cila ya da yapıştırıcı). Madenler (özellikle nikel) bir temas egzamasına neden olabilir (saat bileziği, zincir vb.). Deri testleri bazen temas egzamasının nedenini ortaya çıkarabilir.

Tedavide sıklıkla kortizonlu kremler kullanılır ancak uzun süre kortizon kullanımı ciddi yan etki yapabilmektedir.

Saçlı deride ise en önemli sorun uygulanacak kortizonlu losyonlar saç dökülmesi yapabilmektedir.
Üzerinde çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış TTO ve bitkisel kortizon meyan kökü extractı nın kortizonlardan daha iyi sonuç verdiği kanıtlanmıştır.Yan etki yaşamamak için bu gurup ürünler tercih edilebilir.

Sebore

Sebore yağ anlamına gelen sebum kelimesinden türemiştir yani yağlı cilt sorunudur.
Tüm cildi etkileyebili, cilt kıvrımları ve yağ salgısının fazla olduğu kıllı alanlar en sık tutulan yerlerdir.
Sebore kolay söylendiği için alışıldık kelime olsa da tam adı yağlı egzamadır.
Saçlı deri yağlı egzamanın en sık rastlandığı alanlardandır.Rahatsızlığın fazla olmasının sebebi kafa derisinde yağ salgısı ve kaşınma daha fazladır,ilaç uygulamak daha zordur ve abartılı düzeydeki kepek hastaya sıkıntı verir.
Bu bölgedeki hasalık daha çok saçın sınırına kadar gelir ama yüz bölgesine kadar ilerlemez ve çizgi şeklinde sınırlanır. Kafadaki hastalığın tedavisi daha çok bölgesel uygulamalarla yapılır.
Uygulanan ilaçlar sıklıkla kortizon içeren krem veya solusyon şeklinde ürünlerdir.
Kortizonlu ürünler hastalığın kaşınma, pullanma gibi bulgularını kısa sürede geriletir ancak bir süre sonra hastalığın bulguları yeniden ortaya çıkar.
Sürekli kullanılması ise bu kez kortizona bağlı yan etkiler görülmeye başlar.

Bitkisel kortizona ek  olarak çay ağacı yağı kullanımı seboreik dermatitlerde % 60 sıklıkta görülen mantarın tedavisini yapması yanı sıra cilt reaksiyonunu hafifletmekte ve daha hızlı bir düzelme sağlamaktadır.

Saçlı derideki sebore tedavisi için genellikle diğer cilt sorunlarında da kullanılan kortizonlu kremler yada losyonlar kullanılır ve yan etkileri sebebiyle kısa sürede kesilmesi gerekir hastalık tam iyileşemediğinden tekrar ortaya çıkar.
Saçlı deri seboreik dermatiti sedef tedavisine özel geliştirilen dermoTTO losyon bitkisel kortizon ve TTO içermekte ve kortizonun yan etkilerine sebep olmamaktadır.

Hastalığın daha çabuk düzelmesi ve tekrarının engellenmesi için seborede etkili bir şampuan kullanılmalıdır, tedavide en etkili madde climbazol dür ve climbazol içeren şampuan mutlaka kullanılmalıdır.

http://www.seboderm.com için tıklayın

Saç egzaması tedavisi

HAKKINDA admin

32 Yorumlar

  1. Merhaba hocam kafamda yagli egzama var kullanmadığim urun kullanmadığim sampuan hemen hemen kalmadi doktora gitim yazdigi sampuanlarda bir ise yaramadi en sonunda seboderm kullandm tam aradıgim sampuan ama ayni sekil yuzumdede bazen kurulama oluyor banyo yaparken sabunlar yaramiyor seboderm sacima yaradi fakat yuzume iyi gelmedi banyolarda genelikle yuzumu hic bir urunle yikamiyorum onerebilecigin bir sabun varmi
    Dr. Muharrem Kaya
    Yüzünüzü duru suyla yıkayıp, pruzon pomat kullanabilirsiniz

  2. Merhaba,hocam seboderm veya her hangi bir şampuanı saçlı deride 8 10 dakika bekletmenin her hangi bir zararı varmıdır? Teşekkür ederim.
    Dr.Muharrem Kaya
    tıbbi amaçlı uygulanan şampuanları bekletebilirsin.fakat piyasadaki diğer şampuanları normal şekilde kullanmak gerekir

  3. Hocam merhaba pruzon pomat krem saçtaki egzama icinde kullanıma uygun mudur ?
    Dr.Muharrem Kaya
    saçlı deride uygulama zor olur ama kullanabilirsiniz.dermotto losyon ve seboderm şampuan kullanabilirsiniz.

  4. Selam
    Hocam seboderm icerisine badem yağı eklesem bir sorun olur mu çok kurutuyor saçımı egzamam var teşekkür ederim
    Dr.Muharrem Kaya
    şampuana eklemek yerine duştan sonra avucuna damlat her iki eline de yaydıktan sonra saçlarına sür

  5. Hocam merhabalar benim saç derimde uzun süredir yaklasık 2 yıl olucak kasıntı ve kızarıklık var 2 \3 doktora gittim toplamda Bana verdikleri ketoral konazol sedolin losyon olarakta elocon pomat dermatop damla bunlar bende işe yaramadı ayrıca yan etkilerinden korktugum icinde uzun süre kullanmaktanda cekindim belkide ozaman faydasını görürdüm ama korktum hocam ve en son sizin tavsiye ettiginiz ürünleri denedim ama malesef şuan herşeyi geçtim saçlarım çok dökülüyor seyrekleştide zaten tuzlu suyla saçımı yıkadam faydası olur mu acaba tesekkür edrim
    Dr.Muharrem Kaya
    uzun süre tedavi edilmeyen seboreik dermatit saç dökülmesine neden olur.Dermotto losyon ve seboderm şampuan kullanabilirsiniz.dermatit çok uzun süredir varsa tedaviye geç cevap verebilir.tuzlu suyun bir anlamı yok.saç kalitenizi arttırmak için xpecia tablet kullanabilirsiniz.

  6. Hoocamm:) hocam ketoral sampuani ve momecon losyonu her ikisinede haftada 1 kullansam uzun vadede her hangi bir zararı olurmu teşekkür ederim.. :/
    Dr.Muharrem Kaya
    bu şekilde kullanım tedavi edici olmayabilir

  7. Hocam dermotto losyonu seboderm şampuanının içerisine bir miktar döksem acaba etki daha verimli olabilir mi veya bi r sakıncası varmıdır??
    Dr.Muharrem Kaya
    olmaz.seboderm şampuanda zaten climbazol var

  8. Hocam ben iki haftadır dermotto losyon ve seboderm şampuanı kullanıyorum saçlarımda büyük oranda kabuklanma azaldı .Ürün bitince tekrar devam etmeliyim mi
    Dr.Muharrem Kaya
    sorun çözülene kadar devam etmelisin.tedaviden sonrada nüksü önlemek içn haftada 1-2 defa kullanabilirisn

  9. Merhaba hocam bende yaklaşık 2.5 senedir seboreik dermatit var daha önce bir çok doktora gittim konazol ,sedolin, ayrıca seboderm de kullandım bi etkisini görmedim saçlarım günde 100 150 tel dökulüyor dökülmeyi engellemk icin ne yapmalıyım biyotin 10 mg kullansam faydası olur mu
    Dr.Muharrem Kaya
    uzun süre tedavi edilmeyen seboreik dermatit saç dökülmesine neden olur.biotin 10 mg kullanabilirsiniz.S.dermatit içinde Dermotto losyon (haftada 2-4 defa saçlı deriye uygulayıp bone takıp 3-4 saat bekletin) ve seboderm şampuanla yıkamanızı öneririm

  10. Hocam saçlarıma yaptığım boyadan dolayı alerjik bir sorun yaşadım 2 yıl oldu aşırı yağlanma ve döküntü var birçok dermotologa gittim bursürü losyon kullandım hiçbiri bir işe yaramadı en son saç egzaması dediler ve şuanda hala sorunum var geçmiyor ne önerirsiniz
    Dr.Muharrem Kaya
    dermotto losyon ve seboderm şampuan deneyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir