Kafa Mantarı Nasıl Geçer

Zarar vermeden yaşayan (buna saprofit denir) mantar çeşitli sebeplerle sayıca artıp hastalık düzeyine gelebilir. Bu durumu bağırsakta binlerce mikrop olmasına rağmen seyrek olarak mikrobik ishal olmamıza benzetebiliriz.
Mantar genellikle deri ve tırnak gibi dokulara yerleşen bir tür mikroptur. Seyrek olarak organlarda da hastalık yapabilir, ağır şekilde kafada görülmesi çok seyrektir ama hafif formuna sık rastlanır.

Kafada Mantar
Ssaçta mantar nasıl geçeraçlı deride mantarlar karşımıza daha çok yağlanma, kepeklenme, kaşıntı, kırmızılık, ıslaklık hissi gibi şikayetler çıkar. Diğer vücut alanlarındaki mantar hastalıkları zor tedavi edilse de saçtaki mantarlar daha kolay tedavi edilebilir.
Bilimsel çalışmalarda tespit edilen mantar türü en sık malessezia furfur dur bunun alt gurupları da vardır.
Hastalık çeşitli şekillerde karşımıza çıkar; aşırı kepek ve yağlı egzamanın en önemli sebebi mantarlardır, kepek rahatlıkla tedavi edilebilirken yağlı egzama ( seboreik dermatit ) tekrarlama eğilimindedir. Her iki hastalıkta daha çok cildin yüzeyindedir. Bunların dışında bir de kıl köküne ilerleyen mantar hastalığı vardır hastalık ilerlediğinde mikroplarda eklenir ve kıl kökünde öldürücü hasar bırakır. Bir bölge tamamen boşalacağı gibi ciddi düzeyde seyrelmeye de sebep olabilir. İltihap eklendiğinde kıl köklerinden cerahat çıkar ve sıklıkla pis kokuludur. O bölgedeki saça dokunuduğu anda elde kalır.

Kafada Mantar Tedavisi
kafada mantar saç dökülmesiHastalığın düzeyine göre tedavi planlanır, hafif yağlı egzama ve yoğun kepek varlığında climbazol içeren şampuanlar tedavide yeterli olmaktadır. Bu gurup şampuanlar günlük kullanıma uygun olduğu için tedavi sonrası kullanıma devam edildiğinde hastalığın tekrarı engellenir. Daha ağır yağlı egzama olgularında tek başına şampuan yeterli olmayabilir bu durumda ek olarak kortizon içeren solüsyonlar yada bitkisel kortizon içeren dermotto benzeri ürünler kullanılabilir. Kortizonlu ilaçların ciddi yan etkileri olduğu için uzun süre kullanılmaması gerekir. Hafif ve orta düzey mantarlar şampuanla düzelir ancak ağır vakalarda şampuana ek olarak anti mikorik yani matarları öldürücü erkiye sahip merhem veya tercihen haplar kullanılır. Tedavi yaklaşımı ciddi olmazsa mantarın ilerlemesi ve üzerine mikrop ve akıntı eklenmesi o bölgede kelleşmeye neden olabilir. Mantara bağlı saç dökülmesi genetik saç dökülmesi gibi değildir. Genetik dökülmede geniş bölge tam kelleşir mantardan kaynaklananlar küçük kel bölgeler halinde olur.
Dökülmeden sonra sekiz ay geçmesine rağmen saçlar çıkmadıysa bu durumda kökler ölmüş demektir ve ilaçlarla saç çıkmaz, tek çözüm saç ekimidir.

Aşırı Kepek
Aşırı kepekte en sık rastlanan sebep te mantarlarda aşırı çoğalmadır ve climbazol içeren şampuan kullanımı en etkili çözümdür. Hafif kepeklenemeler için çok gerekli değildir. Eğer aşırı kepeğe kaşıntı, deride ıslaklık, kızarıklık, kabuk gibi dökülmeler eşilik ederse nu durumda da seoreik dermatit (yağlı egzama) düşünülir ki burada da % 60 sıklıka en sık malesezi furfur ve yakın gruplardan mantarlar görülür. Saçlı dei mantarı vücudun diğer bölgelerindeki mantarlardan daha kolay tedavi edilebilmektedir.

Özetle
Saç mantarı hafif düzeyde şikayet yapmaz, sayıca arttıkça önceleri kepeklenme olur ancak çok fazla artınca yağlı egzamaya dönüşür.

 

 

HAKKINDA admin

35 Yorumlar

  1. kafamda mantar hastalığı var çok kaşınıyor kızarıyor kepek oluşuyor saçlarım dökülüyor dokdor bana ketoral verdi geçmedi ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olur musunuz
    Dr.Muharrem Kaya
    climbazol içeren şampuan kullanabilirsin

  2. Hocam merhaba
    Benim ensemde egzama cıktı egzama artarak mantara dönüştürnmüş saçımın arkasını kazıtınca yara daha üstlerre sıçradığını gördüm cildiye gittim ilaç verdi ve onu kullanıyorum .İlaç bittikten sonra bu rahatsızlık tekrardan çıkarmı ?
    Dr.Muharrem Kaya
    çıkabilir

  3. Hocam selamlar yaklaşık 5 senedir saç diplerimde kuruma ve kabuklanma oluşuyor kabuklar kaşıntı yapıyor ve kaşıdıpımda kepek gibi kalkıyor nizarıl ketarol kullandım şuan dalin şampuan ile yıkıyorum saç diplerime nemlendirici sürüyorum ama fayda etmiyor. Kaşlarıma bıyık ve sakallarıma indi kabuklanmalar. 6 kez cildiyeye gittim ama yok bi karşılık alamadım söylenen egzama sulu mantar seboderm ve dermotto hiç kullanmadım öneriniz nedir. Saygılar…
    Dr Muharrem Kaya
    Seboderm ve dermotto yu kullanın

  4. Merhaba doktor bey. Benim eşimin kafasında gittikçe artan ben şeklinde siyah noktalar çıkıyor. Önce kırmızı olup sonraları siyahlaşıyor. Saçlarında dökülme de var. Bu benlerden 8 tane var ve gittikçe kepeklenme oluyor. Mantar mıdır sebebi anlayamadık.
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa gürünmeli

  5. nedim söylemez

    merhaba hocam sacında sürekli kepek var saç dökülmesi var kaşıntıda var bana yardımcı olurmusunuz hocam saygılar
    Dr Muharrem Kaya
    Seboreik dermatit olabilir ona yönelik climbazol içeren şampuan kullanın

  6. Hocam benim saçım 5 gündür delikli kelik oluşuyo hocam nasıl geçer
    Dr Muharrem Kaya
    dermatologa görünün

  7. hocam benim kafamda mantar var sanırım çok dökülüyo ve kaşınıyo yaklaşık 4 5 aydır var geçmesi için ne kullanmalıyım
    Dr Muharrem Kaya
    Mantara en etkili madde climbazol dür
    climbazol içeren şampuanlardan birini günlük şampuan olarak kullanın

  8. Fadime gündüz

    Merhaba hocam yaklaşık 3 yıldır ilk zamanlar az don bir aydır fazlasıyla kafamda kaşıntı ve yaralar oluştu. Yazılarından okuduğum kadarıyla yağlı egzama durumunda. Konozol şampuan dermavat krem kullanıyorum şuan ama hiçbir sonuç alamadım. Bir çok kezde dermatoloji ye gitmiş olmama rağmen. Yardımlarınızı rica ediyorum. Saygılarımla.
    Dr Muharrem Kaya
    Climbazol içeren şampuanlar daha etkilidir onları araştırın, bir de haftada 2 defa bitkisel kortizon içeren dermotto losyon kullanabilirsiniz

  9. Hocam benim basimda kucukken 7.8 yasindayken bi yara cikmis sanirim mandar ve suan yasm 25 o yaranin çıktığı bolg3de sac cok seyrek cikiyo . Nasil bi tedavi uygulanmasi gerekir yeniden sac cikmasi icin ne yapmam lazim bilgi verin lütfen
    Dr Muharrem Kaya
    aradan uzun zaman geçtiyse kıl kökleri ölmüş olabilir

  10. Hocam benim kafamda mantar vardı yaklaşık 3 4 aydır şuan saçlarım gelmeye başladı ama kafamda hala ağrılı şişlikler oluyor bunun nedeni nedir (tedavi bitti)
    Dr Muharrem Kaya
    muayene ile değerlendirmek gerekir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir