Kondilom Kansere Neden Olur Mu?

Kondilom halk arasında anal ve genital siğil olarak bilinen virüs kaynaklı bir hastalıktır. HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüsle temas sonucunda anal ve genital bölgede siğiller oluşmaktadır. HPV nin 100 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık olarak 40 tanesi anal ve genital bölge siğillerinden sorumludur.

Normal siğiller kansere neden olmaz. Ancak kondiloma neden olan bazı HPV tipleri kanser riski taşımaktadır. HPV nin tipine göre riskin düşük ya da yüksek olduğunun tespit edilmesi mümkündür.

Bu yazımızda kondilom kansere neden olur mu, kondilom hangi kanser türlerine neden olur, hpv-kanser ilişkisi nedir, kondilomdan nasıl korunulur gibi soruların cevapları ayrıntılı olarak aktarılacaktır.

Kondilom (Anal-Genital Siğil) Nedir? Neden Oluşur?

İnsan vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkan siğillerin tamamı HUMAN PAPILLOMA VIRUS ile alakalıdır. Virüsün bir çok farklı tipi bulunmaktadır. Virüsün tipine bağlı olarak vücudun değişik alanlarında, değişik yapısal özellikte siğiller ortaya çıkabilir. Bu siğillerden anal ve genital bölgede ortaya çıkanlar özel olarak kondilom olarak adlandırılmaktadır.

Kondilomlar HPV bulunan ve siğili olan bireylerle yakın temas kurulması ile bulaşır. Bulaşma bir bireyden başka bir bireye olabileceği gibi kişinin kendi vücudunda da yayılma gösterebilir. Bir bireyden başka bireye bulaşan kondilomların neredeyse tamamı cinsel yolla bulaşmaktadır.

Kondilomlar genel olarak et beni ya da sivilce ile karıştırılmaktadır. Ancak yapısal özellik olarak sivilce ve et beninden farklıdır. Bu nedenle anal ve genital bölgede et beni tarzı oluşumlar görülürse mutlaka uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir. Bunun nedeni ise tedavi edilmeyen siğillerin yayılma ve bulaşma eğiliminde olmasıdır.

Kondilom Nasıl Anlaşılır? Kondilom Nasıl Görünür?

Kondilomlar karnabahar görüntüsünde, pütürlü ve ciltten kabarık lezyonlardır. Kondilomun nasıl göründüğünün anlaşılması için aşağıda birkaç farklı kondilom görseli paylaşılmıştır.

Kondilomlar oluşum aşamasında gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Ancak zaman içerisinde hızlı bir şekilde büyüyerek yayılabilirler.

Kondilom Nasıl Bulaşır

Kondilom (makat siğili – kondiloma akümünata) mikrobik bir hastalıktır, HPV (human papillom virüsü) ile oluşur.
Mikrop sebebiyle olması hastalığı daha ciddi hale getirmektedir çünkü tedavi edilmezse kişi kendi kendine yani vücudunun diğer bölgelerine ve yakın çevresindeki diğer insanlara bulaştırabilir.

Siğiller bulaşma yoluyla ortaya çıktığı için teşhis konduğunda ilk akla gelen anal sex yaptığıdır ancak klozetten yada kondilomlu kişiyle tokalaşma ile bulaşabilir.
Tedavide hastalığın kaynağının da kurutulması gerekir. Şöyleki hastalık olan kişinin cinsel partnerinin de tedavi olması gerekir yoksa hastalık tekrar bulaşır.

Bu hastalıkta en ciddi sorun makattan bağırsağa ilerleyerek rektum denilen kalın barsağın son kısmına bulaşmasıdır. Bu durumda tedavi daha zor olmaktadır. Bu alana bulaşmışsa tedavinin geciktirilmesi halinde barsak tıkanmasına varacak kadar ciddi sorun yaratabilirler.
Tedaviye başlamadan bu ihtimal mutlaka değerlendirilmeli ve bağırsağın son kısmı görüntülenmelidir yoksa sadece dışarıdakiler tedavi edilir içerdekiler ilerlemeye devam eder.

Gerek makatın içindekiler gerekse dışındakiler mercimek kadar olabildiği gibi karnabahar kadar devasa boyutlara ulaşabilir. Siğil ne kadar büyür ve ne kadar geniş alana yayılırsa tedavisi de o kadar zorlaşır.

Kondiloma genel yaklaşım tespit edildiği anda seviyesinin (bağırsakta olup olmadığının) tespiti sonrasında tedavisi yapılmalıdır.
Tedavide kullanılacak kimyasallar veya bitkisel ürünler anüs içindeki ve bağırsağın son kısımlarındaki kondiloma etki etmeyeceğinden hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

Anüs siğilleri bahsedildiği gibi virüs denilen mikroplar sebebiyle oluşur ve bulaşıcıdır.

Bayanlarda anal bölgede siğil varsa vajina bölgesi ve özellikle rahim ağzı HPV açısından jinekolog tarafından incelenmeli ve varsa aynı dönemde tedavi edilmelidir.

Kondilomun Riski

Bulunduğu bölgede yaygınlaştığı gibi kalın bağırsağın son kısmına da ilerleyebilir ve özellikle ters ilişki olan insanlarda bağırsakta oluşma sıklığı çok fazladır. Bağırsağın içinde siğil olması ciddi bir sorundur çünkü bu ortamda hastalığın ilerleme hızı daha yüksektir. Araştırma sırasında mutlaka anoskop muayenesiz gerekir ve tedavi bağırsak incelendikten sonra başlanmalıdır. Yıllarca tedavi edilmeyen makat siğilleri kanserleşme riski taşırlar. Bu riskler sebebiyle tespit edildiği anda tedavi planlanmalıdır.

Kondilom Tedavisi

İlaçla tedaviler iki guruptur
– Yakıcı kimyasallarla yakmak; çevre dokuyuda yakabileceği için çok dikkatli olunmalıdır
– Savunma mekanizmasını artıranlar ; vücudun savunma gücünü artırır.
Her ikisi de doğru yaklaşım değildir çünkü bağırsağın içine uygulanamadığı için içerdeki hastalık hızla ilerlemeye devam eder. Diğer taraftan bunlar daha etkili yöntemlerden yüksek risk taşırlar

Dondurarak kondilom tedavisi

-40 – -60 derecelik gaz siğile dokundurulur bu kadar soğuk dokuyu öldürür, çok pratik bir yöntemdir ama anüsün içine uygulanamayacağı için gerçek anlamda yok edilmemiş olur ve içerdekiler büyümeye devam eder.

kondilom tedavisi nasıl yapılır

Yakarak kondilom tedavisi ;

Çok ince uçlu koterle kontrollü bir şekilde tümü yakılarak yok edilir. Yok olduğu o anda görülür. Uygulamada insan gözünün görebileceklerinin tamamını yakmak gerekir bu şekilde tekrar ihtimali düşüktür ancak gözle görülemeyecekler kadar küçük olanların tekrar etmesi ihtimaline karşı hasta yakın takibe alınmalıdır.

Radyo Frekansla Buharlaştırmayla Kondiloma Tedavisi

İnce uçlu koterle kontrollü bir şekilde tüm kondilomlar yakılarak yok edilir, sonuç kesindir. Tümü yok edilene kadar devam edilmelidir. Tekrar eğilimi yüksek olduğu için hasta aylık kontrollerle kontrollere çağrılmalı ve her defasında yenileri varsa yakılmalıdır. Hastanın kontrolleri aksatmaması için kontrollerde hastaya ek maliyet getirilmemelidir.
Anal veya genital siğil tedavisinde takip tedavi kadar önemlidir ve takipten asla ödün verilmemelidir, hastanın takiplerden kaçmaması için hastaya ekonomik yük oluşturulmamalı ve takip süresinde artı ücret talep edilmemelidir.

kondilom tedavisi
Kondilom Takibi Nasıl Yapılır

Hasta ilk uygulamadan 1 ay sonra tekrar görülmeli ve varsa yeniden uygulanmalıdır. Eğer müdahale gerektiyse yeniden 1 ay sonra görülmelidir. Hasta 1 aydan önce fark ettiyse kesinlikle 1 ayı beklemeden gelmelidir.
Eğer 1 ayın sonundaki kontrolde hastalığa rastlanmadıysa bu defa 2 ay sonra çağrılmalıdır, yine müdahale edildiyse 1 ay sonra edilmediyse bu kez 4 ay sonra kontrol edilmelidir. Bu şekilde takip en az 1 yıl sürdürülmelidir daha doğrusu hiç müdahale gerekmeyen 6 aylık bir süre olmadıkça sorun tümüyle halledildi denmemelidir.
Bu kadar yakın takiple tedavi edilemeyecek siğil olamaz.
Tüm bu yaklaşım hastalığın tekrarlayacağı anlamını taşımaz ama tedbirli olunmalıdır.
Sonuç olarak;
Siğillerin takibi tedavisi kadar önemlidir ve hizmet alacağınız kliniği seçerken doktorunuzdan bu konuda net bilgi alın, özellikle ücret konusunun canınızı sıkmaması için önceden netleştirin

İlaçla kondilom tedavi

İlaç sürülerek kimyasal olarak yanması sağlanır,bu tedavide iki önemli sorun vardır siğiller yakılırken çevredeki ciltte yanabilir, daha önemlisi makat çevresindekiler yakılır ama makatın içindekiler yakılamadığı için çoğalmaya ve büyümeye devam eder. Aynı durum genital siğil için de geçerlidir.

Kondilom tedavisi krem

Amaç kondilomu tamamen yok etmek olmalıdır. Kremler dışında uygulanacak yöntem hastalığın olduğu yere göre kısmen değişse de temelde yapılan şey yaklaşık aynıdır. Tedavi kadar takibin de önemli olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Kremlerle Makat Siğili Tedavisi ;
2 şekilde etkili olan kremler vardır;
1- Kimyasal olarak yakanlar; bunlar asitli ilaçlardır siğilin üzerine sürülerek yanması sağlanır, tekrar tekrar sürmek gerekebilir, çevre dokularda da yanık yapma gibi yan etkisi vardır. Özellikle anüs bölgesinde kullanırken çok dikkatli olmak gerekir çünkü bu bölge cildi çok hassastır.
2- Aldara krem ; Vücudun savunma mekanizmalarını uyaran kremler; İmmunoterapi denir, vücudun mikroplara karşı verdiği savaşta güçlenmesine yardımcı olurlar. Etkisi kesin değildir daha da önemlisi makatın dışında varken içerde de varsa dışarıdakiler küçülürken bağırsaktakiler çok daha ciddi sorunlara sebep olabilir.

aldara
Anoskop muayenesi yapılarak içerde kondilom olmadığından emin olmadıkça kesinlikle krem kullanılmamalıdır. Büyümesinin sınırı olmayan ve daha önemlisi bağırsağın içindeyken ciddi bulgu vermeyen bir hastalık olduğu için bu konu unutulmamalıdır.
Siğil tedavisinde krem kullanımı daha yeni başlayan, bağırsağın içinde olmayan basit vakalarla sınırlı olmalıdır.
En etkili tedavisi radyo frekans ile bir tür buharlaştırmadır, krio (gazla dondurma) dermatoloji polikliniklerinde kullanılsa da istenilen derinliğe inilememesi, sadece dışarıdakilere uygulanabilmesi ve çok seanslar gerektirmesi hastayı yıpratmakta ve başarıyı düşürmektedir.

kondilom akümünta

Siğilden Nasıl Korunulur ?

Farklı partnerle cinsel ilişki öncesi hastalık olup olmadığı sorulmalıdır, ilişkide kondom kullanılmalıdır. Yakın çevrede görünen alanında olan kişiler varsa onlarla yakın ilişkiye girilmemeli ve tedavi olması önerilmelidir.
Hastalık tespit edildiği anda tedavisine planlanmalıdır yoksa kişinin yakının ilişkide olduğu insanların hepsi yüksek risk altındadır.

Kondilom Kesin Çözüm

Sıkça sorulan soru kondilom kesin tedavisi yapılırmı, kanda kalıp yeniden çıkarmı ? Evet tecrübeli ellerde kesin ve kalıcı tedavisi mümkündür, sıkı takipla kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Olayın püf noktası hastanın yakın takibinin 1 yıl sürdürülmesindedir.

Kondilom Bitkisel Tedavisi

Kesinlikle uzak durulması gereken bir durumdur, el yüz bölgesinde incir ağacı sütü, sarımsak gibi ürünler kullanılabilir ancak genital yada anal bölgede olanlar için kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bazı şarlatanlar çeşitli ürünler satmaktadır ancak bağırsağın yada cinsel organın içine asla sürülemeyeceği için hastalık ilerleyip çok daha ciddi düzeylere erişebilir.

Kondilom Ameliyatı

kondilom ameliyatı

Son derece gereksiz ve başarısız bir girişim olduğu için ameliyatla yani cerrahi olarak tedavisi önerilmez.

Kondilom tedavi ücreti

Makat bölgesi siğillerine kondilom denir ve yaygınlığı çok değişen bir hastalıktır, çok hafif olabildiği gibi çok yaygın da olabilmektedir.
Tedavinin ücreti de buan göre değişmektedir. Özellikle bağırsağın içine ilerlemiş vakalar daha çok uğraştırdığı için ücreti değişmektedir.
Makat siğili tedavisi ve takibi titizlik gerektiren bir işlemdir, hasta en az bir sene boyunca takip edilmelidir çünkü tedavilerde gözden kaçabilecek küçük siğillerin zaman içinde büyüdüğünde yeniden uygulama gerekir.
Kliniğimizde makat ve genital bölge siğili tedavisinin ücreti SGK’lı hastalar için 2000 TL’den başlamakta olup çok yaygın vakalarda ücret artış gösterebilir. Bu ücrete ilk dönem ayda bir, sonra 2 ayda bir, daha sonra 4 ayda bir kontrol seansları da dahildir, bunun yanı sıra her kontrolde anüsten aletle bakılıp içerde olup olmadığı kontrol edilir ve gerekiyorsa içerdekilere de uygulama yapılır. Yani siğilden tamamen kurtuluncaya kadar işleme devam edilir.
Anal bölgesinde siğil olan her hasta mutlaka endoskopla incelenir ve bağırsakta varsa onlarında tamamı tedavisi yapılır.

Kaynak
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/bjs.1800770934

Ayrıntılı bilgi ve randevu
https://www.ideaklinik.com/makat-sigili-tedavisi.html

HAKKINDA admin

3 Yorumlar

  1. Benimde cinsel organımın üst tarafı traş olunan yerde var hocam nokta nokta siğil gibi ne yapmam lazım bu mudur
    Dr.Muharrem Kaya
    gecikirmeden tedavi olmalısın.hem bulaşıcıdır hemde hızlı yayılır

  2. Erkegim ve ön bolgemde galiba kondilom var. Gram cinsel ilişki yaşamadim ama internette hep cinsellikle ilgili seyler deniliyo . Nedeni ne olabilir her yerden baska seyler diyolar biri cinsellik diyo biri hem cinsellik hem bilmem nereden diyor hocam ?
    Dr Muharrem Kaya
    Tokalaştığınız yada kondilomlu kişinin oturduğu klozete oturmanız halinde bile bulaşabileceği söyleniyor, şu an siz de birilerine bulaştırıyorsunuz bu sebeple bir an önce aldırmalısınız

  3. hocam benimde boyle bir sorunum var ama tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. ama cok benziyor (kondilom)a bende yakıcı bir ilaç aldım ve kullanıuyorum ilk kulandıgımda hepsini yaktı bitirdi. ama tekrar çıktı ne yapmalıyım? hangi doktora gitmem gerekir.?
    Dr.Muharrem Kaya
    genel cerrahiye gitmelisin.özellikle makat hastalıklarına spesifik çalışan kliniklere gidersen tedavi için, tam olarak bitirinceye kadar tedaviye devam ediyorlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir