Kıl Dönmesine Hangi Bölüm Bakar

Pilonidal sinüs diğer adıyla kıl dönmesi hastalığının tedavisi genel cerrahi veya tercihen proctoloji  uzmanı tarafından yapılır. Pilonidal sinüsü olan hastalar sıklıkla sivilce çıktığını düşünerek cildiye (dermatoloji) veya düşme sonucu kuyruk sokumu kemiğinin zedelenmiş olabileceğini düşünerek ortopedi bölümüne giderler. Gittiği doktorun aklına kıl dönmesi olabileceği gelmezse yanlış teşhisle yanlış tedavi uygulayabilir.
Bazı hastalar kuyruk sokumu kemiği çıkması gibi anlamsız bir teşhisle sınıkçıya gidip kuyruk sokumu kemiğini çektirirler, ama bunun hiçbir anlamı olmaz.
Kıl dönmeniz varsa öncelikle konunun uzmanına gitmelisiniz, bu hastalık varsa tedavisini yapacaktır ancak cilt veya kemik rahatsızlığı varsa ilgili branşa sevk eder. Kuyruk sokumu şikayetlerinin % 99 u bu hastalık kaynaklıdır.

Kıl Dönmesi Hangi Bölüme Gider

Hastalığın asıl uzmanlık alanı proktoloji branşıdır. PROKTOLOJİ (PROCTOLOJİ) makat ve civarı bölgenin hastalıkları teşhis ve tedavisi ile ilgilenen branştır.
Bölge hastalıklarıyla ilgilendiği için doğal olarak pilonidal sünüs konusunda da tecrübeli olurlar. Bu branş uzmanına proktolog denir.
İşinin ehli proktoloji uzmanlar pilonidal sinüs tedavisinde uygulanan bütün ameliyat yöntemlerini bilir ve hastası için en uygun olanı sunabilir.

Hastanın yaşadığı yerde proktolog yoksa bu durumda genel cerrahla görüşülmesi gerekir. Yine de gösüşmeye giderken çağdaş yöntemleri iyi aratırıp doktorunuzdan bunları yapmasını isteyebilirsiniz.

Hangi bölüme giderseniz gidin doktorunuza bu hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili sorular sorup en doğru ameliyat yöntemiyle tedavi olmaya çalışırn.
Unutmayın pilonidal sinüsün 15 farklı cerrahi tedavi yöntemi vardır. Yöntemler arasında sizin yönünüzden bakıldığında çok ciddi farklar vardır.
Örneğin açık bırakma yönteminden sonra 4-6 (ameliyatınızı yapan doktor 1-2 ayda kapanır dese de bu güne kadar 4 aydan önce kapanan görüldüğü çok seyrektir) ay gün aşırı pansumanlara gitmeniz gerekir oysa çağdaş ameliyatlardan sonra aynı gün işinize gidersiniz ve hiç pansuman yaptırmanız gerekmez, hatta 3 gün sonra banyonuzu bile yapabilirsiniz.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Videosu

Videodan da net bir şekilde göreceğiniz gibi abartılı fark vardır. Bu izlediğiniz farklar işlem sonrası hastanın yaşam kalitesinde çok değişik şekillerde etki yapmaktadır.
Diğer taraftan kuyruk sokumu şikayetinin zamanında muayene ettirilip tedavi edilmemesi halinde hastalık daha ileri seviyelere ilerleyebilir.

Kıl dönmesi bitkisel çözüm

Tıpta bir çok hastalıkta kullanılan bu tür bitkisel çözümlerle kıl dönmesi tedavisinde istediğiniz sonuca ulaşmanız mümkün değildir. Bitkilerle kıl dönmesi tedavisi konusunda yazılmış bu bilimsel yazıyı okumadan böyle bir tedaviye başlamayın.

kıl dömesi bitkisel çözümler
Kıl Dömesi Bitkisel Çözüm

Pilonidal sinüs te denilen kıl dönmesi hastalığı bilinenin aksine kuyruk sokumu bölgesindeki kıllardan değil ense kısmından dökülen cansız kılların cildi delerek cilt altına girmesi sonucu oluşur, yani kıl kökü olmaz, kıllar büyümez.
Derinin üzerinden uygulanacak ilaçlar veya bitkisel ilaçlar hastalığın iyileşmesi yönünde asla etki edemezler ve iyileşme sağlamazlar tam tersi zaman kaybıyla hastalığın ilerlemesine sebep olurlar.
Ne yazık ki insanların ameliyat korkusunu kullanmak isteyen şarlatanlar hastaların bu korkuları üzerinden ceplerindeki paraları tırtıklama hesabıyla bu tür ürünler çıkarmaktadır.
Ve nedense tıpla hiçbir ilişkisi olmayan kıl dönmesinin ne olduğu konusunda en ufak fikri dahi olmayan hatta hayatında kıl dönmesi dahi görmemiş isminin önünde profesör yazan kişiler bu tür ürünleri üretmek konusunda pek cevval. Tabi bu kadar istekli olmalarının en önemli sebebi para kazanma dürtüsü.
Soğan ve ısırgan otu veya bitkisel adıyla üretilen jel ve kremlerin kıl dönmesi hastalığını iyileştirmek gibi bir ihtimali yoktur. Kıl dönmesini bu şekilde iyileştirmeye çalışmak çürük dişi bitkilerle eski haline getirmeye çalışmaktan farksızdır.

kıl dömesi bitkisel çözüm

Kıl dönmesi Hastalığı Nedir

Bu sayfada kıl dönmesi latince adıyla pilonidal sinüs (sakral kist, kist dermoid sakral) ile ilgili bir çok bilgiye özet halinde ulaşabileceksiniz. 17-25 yaş gurubunun en sık rastlanan cerrahi hastalığıdır. Kişisel hijyene dikkat etmek hastalığın oluşma riskini azaltır. Çok çeşitli tedavi yöntemi vardır.

Kıl dönmesi Nasıl Oluşur ?

Nasıl oluştuğu konusunda bir çok görüş olsa da en çok kabul gören görüş kafanın ense kısmından dökülen kılların kalçanın arasına sıkışıp deriyi delip doku içinde birikmesidir. Cilt döküntüsü elbise tozu gibi yabancı cisimler de aynı soruna sebep olabilir.
Gençlerde görüldüğü için kıl dönmesi ameliyatı sonrası istirahat süresi önemli olmaktadır çünkü hasta okul iş gibi aktivitelerden geri kalmak istemez.

Sonuç olarak ;
Kıl dönmesi hastalığında dokunun derinliklerinde kıllar veya başka yabancı maddeler vardır, bunların cildin altından almanın tek yolu ameliyattır, sinüs oradan alınmadıkça hastalık asla tedavi edilmemiş olur. Uyanıkların para kazanma hırsı zaman kaybederek hastalığınızın ilerlemesine sebep olmasın.

Kıl dönmesi nasıl anlaşılır

Genellikle tesadüfen tespit edilen bir hastalıktır. Kıl dönmesi sessiz bir hastalıktır hastalar genellikle farkına varmadan uzun yıllar kıl dönmesi ile yaşarlar. Hastalar kıl dönmesi olduğunu sıklıkla kıl dönmesi iltihaplandığında eklenen yeni bulgular sayesinde fark ederler.
İltihap olduğunda şiddetli ağrı,bol miktarda akıntı ve şişlik gibi yeni bulgular ortaya çıkar.İltihap olmadan kıl dönmesinin şu bulguları vardır ama gözden kaçtığı için fark edilemez.

Kıl Dönmesi Nasıl Teşhis Edilir

Şu bulgulardan biri veya daha fazlası varsa kıl dönmesi akla gelmelidir.

  • Kılın giriş deliği; Kıl dönmesinin olmazsa olmazı kıl giriş deliğidir çünkü delik olmadan kıl giremez.Delik bir kıl girecek kadar ince olabildiği gibi parmak girecek kadar geniş bir girişte olabilir. Kılların girdiği delik bir tane olduğu gibi dar veya geniş bir alana yayılmış şekilde çok sayıda da olabilir.
  • Şişlik;hastalığın başlangıç süresi ve buna bağlı olarak içeri giren kıl ve diğer yabancı cisimlerin miktarına bağlı olarak bir mercimek kadar olabildiği gibi ceviz kadar da olabilir. Apse oluştuğunda şişlik portakal büyüklüğüne kadar artabilir bu durumda dayanılmaz düzeyde ağrıda vardır.
  • Ağrı;İltihap döneminde çok ciddi düzeylerde ağrı olabilir ancak iltihap yoksa sinüsün ezilmesine bağlı hafif bir ağrı olur. Ağrı daha çok otururken ve sırtüstü yatarken ortaya çıkar.
  • Akıntı; Cilt altındaki kılları eritmek için vücudun yaptığı bir salgıdır (salgı kılı eritemez bu sebeple devam eder), yine kıl miktarına ve mikrop eklenip eklenmediğine göre değişir. İltihap yoksa günde birkaç damla şeklinde çamaşırı kirletir ve ciddi sorun yaratmaz mikrop eklendiğinde akıntı çok artar.
  • Kanama; Kıla karşı vücudun yaptığı hassas dokunun parçalanmasından olur,ciddi düzeyde kanama olmaz daha çok çamaşırı kirletme şeklindedir.
  • Pis koku; İltihabi akıntının kokusudur. Akıntı kalçaların arasında birikerek çevreyi rahatsız edebilecek düzeylere varabilir.
  • Kaşıntı;İltihabın o alandaki ciltte yaptığı tahrişe bağlıdır.
  • Küçük çıkıntı (meme); Akıntının olduğu deliğin etrafında vücudun korunmak amacıyla oluşturduğu bir dokudur. Granülasyon dokusu denilen zarif bir çıkıntıdır. Kanama yapabilir.
  • Çıkış deliği; Cilt altında oluşan akıntının çıktığı deliktir,sinüs ağzı da denir. Giriş deliğinden uzak mesafelerde çıkış deliği olması hastalığın ilerlediğnin bulgusudur. Çıkış deliği alttan tünelle sinüs ve giriş deliği ile ilişkilidir. Eskiden boya verilerek yapılan tespit bu ilişkinin ortaya konması içindi. Artık uygulanmamaktadır.

Bu belirtiler fark edildiğinde uzmana muayene olunup tedavi planlanmalıdır çünkü erken dönemde ameliyattan on dakika sonra işe dönülebilecekken ilerleyen vakalarda 15 gün yatak istirahatı gerekmektedir.
Kıl dönmesi hastalığında en önemli sorun tekrar etme ihtimalidir ve hangi ameliyatla tedavi olunacağına karar vermeden iyi araştırılmalıdır çünkü tekrar ihtimali yöntemlere göre % 3 ile % 47 arasında değişmektedir.
kıl dönmesi nasıl anlaşılır

Kıl Dönmesi Dereceleri

Kıl dönmesi tedavi edilmezse zamanla içeri giren kıl miktarında artış ve tekrarlayan iltihaplar sebebiyle ilerleyebilir, başlangıçta 1.derece iken zamanla 5. dereceye kadar ilerler. Genel olarak halkın kullandığı bir derecelendirme yoktur, daha çok
kıl dönmesi başlangıcı
İlerlemiş kıldönmesi
tekrarlamış kıl dönmesi şeklinde ifade edilir.
Bilimsel sınıflama kuyruk sokumu bölgesindeki bulgulara göre sınıflanır:

pilonidal sinüs derecesiİlerleme durumuna göre class 1-5 arasında derecelendirilir.

Kıl dönmeniz varsa zaman geçirmeden ameliyat olmalısınız çünkü hastalığın derecesi ilerledikçe yapılacak ameliyatta büyür. Mikro sinüsektomi, pit picking, sinüsotomi, boscom procedure gibi çağdaş ameliyat yöntemlerinde işinize ara vermeniz gerekmez, ameliyat bittikten 10 dakika sonra kendi imkanlarınızla klinikten çıkıp işinizin başına dönebilirsiniz.

Kıl Dönmesinden Korunma

Kıl dönmesinden nasıl korunabilirsiniz?. Kıl dönmesi hastalığı cerrahi hastalıklar arasında en fazla tekrarlayan hastalıklardandır.Tedavi sonrası hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltacak bakım önerileri. Diğer taraftan ailede bir kıl dönmesi hastasının olması kardeşlerinde olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir bu sebeple ailede kıl dönmesi varsa diğer kardeşler bu önerileri alışkanlık haline getirmelidir.

– İlk banyonuzu 48 saat sonra yapabilirsiniz,ilk banyodan sonraki her banyonuzda tedavinin yapıldığı alana basınçlı duş tutun, vücudunuzda kullandığınız lif veya benzeri temizlik aracını o alandan da geçirin
– Her tuvalete gittiğinizde taharetlenirken elinizi ve tuvalet kağıdını işlemin yapıldığı kuyruk sokumu alanından da geçirin
– Sabah akşam her kıyafet değiştirdiğinizde iç çamaşırınızı indirip o arayı ıslak bir mendille silin
– Kılların o alana gelmemesi için atletinizi kilotunuzun dışında tutun.
– Kuyruk sokumu bölgeniz aşırı kıllıysa yukardan dökülecek kılların o bölgeye takılmaması ve yukarda ayrıntılı tarif ettiğim temizlik önerilerini daha rahat ve yeterli yapabilmeniz için 10 günde bir kıl dökücü krem veya başka şekilde kılları uzaklaştırın.
– Yukardan dökülen kılların araya girmemesi için atletinizi külotunuzun dışında bırakın

 

 

HAKKINDA admin

3 Yorumlar

  1. İyi günler, 2-3 sene önce kıl dönmesi ameliyatı olmuştum. Şuan kuyrum sokumumda bir şişlik var otururken yatarken yürürken çok ağrıyor acilen tedavi olmam gerektiğini biliyorum lakin üniversite okuyorum memelekete uzağım ameliyatı hemen olamayacağım yani neyapmam lazım bu ağrı nasıl geçer hocam ????
    Dr. Muharrem Kaya
    Tedaviyi geciktirmek apse ve hastalığın ilerleme riskini arttırır, mikrosinusektomi yöntemini araştır, Bu yöntemle normal yaşamına devam edebilirsin.

  2. merhaba ben daha önce kıl dönmesi amelyat oldum yaklaşık 10 sene oldu
    son 2 gündür buyuk adetimi yptığım yerde şişlik var otururken ağrı yapıyor kıl dönmesi tekrarlana olsılıği
    olabilirmi
    Dr.Muharrem Kaya
    tekrarlamış olabilir.muayene ile değerlendirilmeli,

  3. Kuyruk sokumu olduğu bölgede sertlik var 3 gündür ve oturduğum zaman bu bölgede ağrı oluyor yatakta dönerken veya tuvalette bile acı yaşamaya başlıyorum bariz bi kıl dönmesi gözle görünür şekilde yok ama beni çok rahatsız ediyor ve acı hisediyorum sağ tarafta büyük bi sertlik var ne yapmalıyım tesekkurler
    Dr.Muharrem KAYA
    genel cerrahiye muayene olmalısın.tedavi öncesi mikrosinusektomi yöntemini araştırmalısın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir