Basur Muayenesi Nasıl yapılır

Basur diğer deyimle hemoroid insanların kendinin muayene edip teşhis koyamayacağı hastalıklardandır, ayna yardımıyla dışarıdakileri görümsede içerdekileri değerlendirmesi çok mümkün olmamaktadır. Çok ileri düzeyde olanları ıkınarak dışarı çıkarıp fotoğrafını çekerek teşhis koysa da yine de tatmin edici olmamaktadır. Bu sebeple kesin teşhis proctoloji uzmanınca ve görüntüleme aletleri yardımıyla teşhis konur.

Basur Muayenesi

Tüm hastalıklarda olduğu gibi öncelikle hastanın anlattığı şikayetleri dinlenir. Hastanın anlattıklarıyla doktorun kafasında çeşitli imajlar oluşur ki bu neredeyse teşhisin yarısını oluşturur. Tabiî ki özellikle kanaması olan vakalarda hastanın anlattıklarıyla asla yetinilmemelidir. Yani eczacıya yada konu komşuya sorarak ilaç kullanmadan iyi araştırılmalıdır. Çünkü kanama basurdan olabileceği gibi kötü huylu tümörden de olabilmektedir ve bu durum kesinleştirilmeli ona göre tedavi planlanmalıdır.
Hastanın anlattıkları dinlendikten sonra muayeneye geçilir. Her ne kadar hastanelerin çoğunda ekonomik getirisi sebebiyle hasta daha lafa “makatımda” diye başlarken kolonoskopi istense de işin doğrusu mutlaka her hastaya önce muayene gerekirse kolonoskopi yapılmalıdır.

Dış Basur Muayenesi

Elle kalçalar kenara çekilerek anüs görüntülenir, bu şekilde dış basur memeleri varsa görüntülenmiş olur. Hastanın şikayetlerini izah etse de içeriden de emin olunmalıdır. Dış memeler genellikle estetik sorun olurlar ancak hasta rahatsızsa alınması daha doğrudur.

Parmakla Basur Muayenesi

Rektal tuşe denmektedir. Dışardaki basurlar görüntülendikten sonra parmakla muayene yapılır. Rektal tuşe de denilen bu muayenede makatın basıncı, sıkma gücü, ağrı olup olmadığı, anal kanalda bir tümör olup olmadığı, kalın bağırsağın son kısmı rektumun son 3-5 cm lik kısmı değerlendirilmiş olur. Eskiden parmakla basur teşhisi konulabileceği düşünülürdü ancak bunun doğru olmadığı ve kesinlikle yetersiz bir muayene olduğu klasik kitapların hepsinde yazmaktadır. Mutlaka gözle de değerlendirilmeli anoskopi muayenesi yapılmalıdır.

Anoskop Muayenesi Nasıl Yapılır

anoskop muayenesi nasıl yapılır

Anoskop 10 cm uzunluğunda bir alettir. Anal kanal olduğu kadar rektumun son 10-15 cm ye kadar rahatlıkla görüntülenir ve bölge hastalıklarına % 100 yakınlıkta doğru teşhis konabilir. Kolonoskopta olduğu gibi hiçbir hazırlık yapılmaz, aç veya tok uygulanabilir. Aslında her proktoloji ünitesinin olmazsa olmazıdır ve muayenenin tamamlayıcısı olarak değerlendirilmelidir. Her hastaya uygulanması olabilecek kanser vakalarının daha erken yakalanmasını sağlar. Taze kırmızı kan bağırsağın son 8-10 cm lik kısmından kaynaklandığı için kanamaların önemli bir kısmı anoskopi ile teşhis edilebilir. Bu uygulamanın bir diğer avantajı da aynı anda inceleme amaçlı parça almayı ve yine gerekliyse aynı anda tedavisini yapabilmektir.

Anüs Endoskopisi

Kamera ve ışık yardımıyla makat dış kısmı, geçiş kanalı ve rektumun son kısmı görüntülenir. Anoskopi muayenesine tek üstünlüğü görüntülenen hastalık hastaya da gösterilebilir. Hastayı ikna etme avantajı vardır. Yine bu görüntüler alınıp saklanabilir ve hastayla verilebilir.
Dışkı Muayenesi
Aslında bir tür tahlildir, gizli kanama, kaşıntı yapabilecek parazitlerin tespitinde işe yaramaktadır. İzah edilemeyen kaşıntı ve kansızlıkların tespiti için yapılır. Özellikle parazit konusunda en etkili teşhis yöntemidir.
Doktor Önerisi
Hemoroid teşhisi muayene ve anoskop ile yapılmalıdır, her hasta ayrıntılı görüntülenerek değerlendirilmeli ve kesin teşhis konduktan sonra yola devam edilmelidir. Hasta daha kapıdan girerken muayene etmeden, hastayı dinlemeden eline kağıtları tutuşturup “şunları yaptır öyle gel” gibi yaklaşan kurumlardan değil işi makat hastalıkları olan proktoloji uzmanından yardım alınmalıdır.
https://www.basurklinigi.com/basur-muayenesi-nasil-yapilir/

Makat Muayenesi Nasıl Yapılır

Makat hastaları utanma sebebiyle muayenelerini ve tedavilerini erteler daha çok konu komşu ve eczacı önerisiyle ilaç kullanarak sorunlarından kurtulmaya çalışırlar. Ama bu tümüyle yanlıştır hatta doktorun sadece konuşarak yada sadece parmak muayenesiyle teşhis koyup tedavi etmeye çalışması bile doğru bir yaklaşım değildir.
Proktoloji uzmanı Op.Dr.Seher Şirin Makat hastalıkları uzmanlığının getirdiği bilgi, beceri ve tecrübeyle bu konuyu ayrıntılı bir şekilde incelemiş.
Yazı www.sehersirin.com dan alıntıdır ayrıntılı bilgi için site ziyaret edilebilir.
Makat Hastalıkları, muayeneyle kolayca teşhis konulabilen hastalıklardır.
Makat bölgesine ait şikayetler hasta tarafından kolaylıkla fark edilebilen şikayetlerdir. Makat bölgesi ağrı açısından hassas bir bölge olduğundan ağrıyı hasta zaten fark edecektir. Kanama tuvaletten sonra bakıp dikkat etmese bile silince peçetede fark eder.Akıntı çamaşırını kirletip ıslatacağından, kaşıntı ciddi rahatsızlık vereceğinden hastanın haberinin olmaması mümkün değildir.
Yani anal bölge hastalıkları erken dönemde hastanın farkında olabileceği sinyalleri verir. Bu erken teşhis için bulunmaz bir nimettir.Bölgedeki şikayetleri yapan hastalıkların çok büyük bir kısmı muayene sırasında ek tetkik gerekmeden muayeneyle kolaylıkla teşhis konabilmektedir. Çok az bir kısmında ek tetkik gerekebilir. Örneğin fistülde çoğunlukla muayeneyle teşhis konulduğu halde tipi, boyutu hakkında bilgi edinmek için MR (magnetik rezonans) yapılması gerekebilir.
Makat hastalıklarının yaptığı şikayetler birbirine benzediğinden muayene şarttır. Makat muayenesi mutlaka proktoloji (makat hastalıkları) konusunda deneyimli bir genel cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Gerek şikayetlerinin erkenden ortaya çıkmasıyla gerek bu kadar kolay teşhis konulmasıyla makat hastalıklarının her zaman erken teşhis edilmesi beklenir. Maalesef çoğu zaman geç teşhis konulur. Hastalar bazen önemsemezler. Çok büyük kısmı utanma ve muayenenin itici olması nedeniyle muayeneye gelmezler, hastalık ilerlediğinde, canlarına tak ettiğinde muayeneye gelirler. Bu aşamada da hastalık çoğu zaman ilaçla tedavi aşamasını geçip ameliyat aşamasına gelmiştir.

Makat Muayenesi Ağrı Yaparmı?

Hasta muayene odasına alınır. Hastayla birlikte hasta yakını alınmamalıdır. Bazen yakınlarından birisi muayene odasına girmek ister. Çoğunlukla anne ya da kız kardeş bile olsa hasta, yakınının girmesini istemez ve bunu açıkça onların yanında ifade edemez. makat muayenesi zor mudurMuayene odasına bir yardımcı eleman mutlaka olmalıdır. Bu hem muayenede pozisyonda, araç gereç vermede yardım etmek için hem de hastanın özellikle erkek doktorla yalnız kalmamak kendini rahat hissetmesi için gereklidir.makat muayenesi nasıl yapılırMuayene, genellikle diz dirsek pozisyonu dediğimiz pozisyonda yapılır. Dizlerinin üzerinde öne eğilerek secde haline gelir gibi, beli çökerterek ve makatı yukarı doğru tutarak yapılan bir pozisyondur. Diz problemi yaşayanlar, ileri dönem gebeler, yaşlılar, ağrıdan dolayı bayılma riski taşıyanlarda sol yan-cenin pozisyonu tercih edilebilir. Hasta sol tarafına yatarak dizini ve başını karnına doğru çeker.

İleri tetkikler:
Bu 3 yöntemle muayeneyle makat hastalıklarının teşhisi,hangi aşamada olduğu % 98 teşhis konulabilir ve tedavi planlanabilir.Teşhis konulamayan hastalarda yada tanısı konulmuş hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için ek tetkikler gerekebilir.
Kolonoskopi: Bazen anüste şikayeti açıklayacak bir hastalık bulunamayabilir.Mesela kanamanın anüsten gelmediği düşünülüyorsa mutlaka kolonoskopi gerekir.
Makatta şikayetini açıklayan bir hastalık bulunsa bile hastanın yaşı,aile öyküsü,kansızlık gibi durumların bulunup bulunmadığı durumlarına göre beraberinde başka bir hastalık olup olmadığını kontrol için kolonoskopi yapılmalıdır.Örneğin hastanın ailesinde barsak kanseri varsa,50 yaş üstüyse,derin bir kansızlığı varsa,erkekse hemoroidle birlikte kalın barsağı kanseri bulunabilir. Bu da ancak kolonoskopiyle tesbit edilir.
Anoskopla muayenede bağırsağın son kısmında tümör veya iltihap varsa bağırsağın diğer bölümlerini kontrol için kolonoskopi yapılmalıdır.
MR ,BT(bilgisayarlı tomografi) ve Ultrasonografi: Makat ağrısında apse derindeyse muayenede saptanmadıysa veya tümör varsa tümörün etraf dokulara yapışıklığını ve tümör evresini tesbit etmek için bu tetkikler yapılmalıdır.Makat fistülünde kompleks olup olmadığı veya fistülün yolu hakkında bilgi almak için MR çektirilir. makat muayenesi duruşu

Askerlikte Makat Muayenesi

Burada yapılan hastalık tespiti için olduğu kadar daha önce ters ilişki yaşayıp yaşamadığının tespiti için yapılmaktadır. Daha önce uzun süre ters ilişki yaşayanlarda ters ilişkiye ait kalıcı değişiklikler olur ve bu konuda yetkin kişi bunu anlayabilir. Gayler askere alınmayabiliyor.

 

HAKKINDA admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir