Varisi olanlar nelere dikkat etmelidir

Varis zellikle bayanlarda yaygın bir hastalıktır ve ilerleyicidir yani tedavi edilmedikçe genişler ve yaygınlığı artar.Bütün hastalıklarda öncelikli yaklaşım hastalığın önlenmesi veya hastalık zaten varsa ilerlemesinin önüne geçilmesi olmalıdır.
Varis ilerlemesi yavaşlatılabilecek bir hastalıktır.Şu önerilere dikkat edilmesi ilerlemesini tamamen durdurmayabilir ama çok yavaşlatabilir.

Varisi Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir

varis ilerlermi
* Varis yaraları çok zor iyileştiği için özellikle bacak alt kısımları küçük yaralanmalardan dahi iyi korunmalıdır.
* Uzun yolculuklarda mola verildiğinde kısa sürede olsa yürüyüş veya egzersiz yapılmalı
* Yolculuk boyunca oturulduğu yerde bacak kaslarını çalıştıracak hareketler yapılmalı
* Kaplıca,sauna ve hamam gibi sıcak ortamlarda uzun kalınmamalı
* Hareketli hayat tercih edilmeli ileri yaş bile olsa günlük yürüyüş yapılmalı
* Aşırı kilolar azaltılmalı
* Bacakların üst kısmını daha çok sıkan çorap pantolon gibi giysiler giyilmemeli
* Uzun süre ayakta durmayı gerektiren öğretmenlik, berberlik ve cerrahlık gibi meslekler icra edilirken ara verildiğinde oturup kalkma hareketleri gibi bacak kaslarını çalıştıran hareketler yapılmalı.
* Özellikle belirgin varisleri olanlar ve gebeler uygun ölçülerde varis çorabı giymeli
Tüm bu önlemler varisin ilerlemesini engellemez sadece yavaşlatır ve giciktirebilir bu sebeple tedavi olmak daha doğru bir yaklaşım olur.

Varisten Korunma

Her hastalık gibi varisten korunmak sorunu baştan engellemek anlamına gelir. Varis bilindiği gibi bir tür toplar damar hastalığıdır, toplar damarları genişletebilecek davranışlardan uzak durmak varislerin genişlemesini, uzamasını, yenilerinin çıkmasını geciktirir.
Bütün hastalıklarda öncelikli yaklaşım hastalığın önlenmesi veya hastalık zaten varsa ilerlemesinin önüne geçilmesi olmalıdır.
Varis ilerlemesi yavaşlatılabilecek bir hastalıktır.Şu önerilere dikkat edilmesi ilerlemesini tamamen durdurmayabilir ama çok yavaşlatabilir.

variste nelere dikkat edilmeliVaristen Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Variste nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı kişiye, kişinin cinsiyetine, mesleğe, ailesinde hastalığın olup olmamasına göre değişir, genelleme yapmak gerekirse varisi olan kişi şunlara dikkat etmelidir.

  • Uzun otobüs yolculuklarda mola verildiğinde kısa sürede olsa yürüyüş veya egzersiz yapılmalı, uçak yolculuğunda ayağa kalkıp bacaklar hareket ettirilmelidir.
  • Yolculuk boyunca oturulduğu yerde bacak kaslarını çalıştıracak hareketler yapılmalıdır
  • Kaplıca,sauna ve hamam gibi sıcak ortamlarda uzun kalınmamalı
  • Hareketli bir yaşam tarzı tercih edilmeli, ileri yaş bile olsa günlük yürüyüş yapılmalıdır
  • Aşırı kilolar azaltılmalı ve kilo alınmamalıdır
  • Bacakların üst kısmını sıkan çorap pantolon gibi giysiler giyilmemeli, rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Uzun süre ayakta durmayı gerektiren öğretmenlik, berberlik ve cerrahlık gibi meslekler icra edilirken ara verildiğinde oturup kalkma hareketleri gibi bacak kaslarını çalıştıran hareketler yapılmalı mümkünse uygun çorap giyilmelidir.
  • Özellikle belirgin varisleri olanlar ve gebeler uygun ölçülerde varis çorabı giymelidir
  • Ailesinde toplar damar hastalığı olanlar meslek seçimine dikkat etmeli ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmamalıdır.
  • Varisten kaynaklanan yaraların tedavisi zordur ve uzun sürer bu sebeple özellikle bacaklara yara oluşumunu engellemek için küçük travmalardan uzak durulmalıdır.

Acil bir hastalık olmasa da mümkün olduğunca erken dönemde uygun teknolojik yöntemlerle tedavi ettirilmelidir, teknolojik yöntemlerle ameliyatsız tedavilerin ameliyatlar çok sayıda üstünlüğü vardır.

https://www.damargenislemesi.com/varis-ameliyati-olmak-zorunda-degilsiniz.html

Varise hangi doktor bakar

Varis bir tür damar hastalığıdır ve tedavisi kalp damar cerrahisi uzmanınca yapılır. Köpük ve skleroterapi tedavilerini diğer branş hekimleri yapsa da doğru olan asıl uzmanına tedavi olmaktır.
Gerek toplar damar ve gerekse atar damarların hastalıkları konusunda eğitim alan branş damar cerrahisi branşıdır
Varis tedavisiyle özel olarak ilgilenen KVC genellikle bu konuda teknolojik onanıma da sahiptirler.
Varis tedavisinde lazer,  radyo frekans, köpük tedavisi, pake exizyonu, normal ameliyat gibi çok sayıda alternatif tedavi vardır, sizin varisler için en doğru hangi yöntemse bunu size ancak bir KVC Uzmanı sunabilir.
Son dönemde girişimsel radyoloji uzmanları (röntgen uzmanı) kalın varislerin, güzellik merkezleri de kılcal varislerin tedavisini yapmaya çalışmaya başlamıştır ancak unutulmamalıdır ki hastalıklar sadece tedaviden ibaret değildir tedavi esnasında veya tedavi sonrasında olabilecek yan etkiler ve sorunlar ancak ilgili branş uzmanınca çözülebilir.
Tedavinizi röntgen uzmanına yaptırırken bir sorun çıkması halinde bu sorunun çözümü için doktora gittiğinizde size soğuk yaklaşıp “tedavinizi yaptırdığınız yerde komplikasyonuda çözdürmeliydiniz” şeklinde yaklaşabilir.
Muayene için gideceğinizde klinikte kalp damar cerrahi uzamanı olduğundan emin olduktan sonra randevu almalısınız.
Varisin teşhisi, tedaviye engel bir durum olup olmadığı ve hangi yöntemin daha memnuniyet verici olacağını ilgili uzmana sorarak karar vermelisiniz.
Unutmayın tıp sürekli gelişen bir bilim dalıdır branş uzmanları bile yenilikleri takip etmekte güçlük çekmektedir ve bu sebeple branş doktorları kendi branşlarının alt bölümleriyle ilgilenmektedir.
Örnek vermek gerekirse genel cerrahi uzmanlarının bir kısmı guatr, fıtık, safra kesesi, mide gibi organların ameliyatını yapmaz ve sadece makat hastalıklarının tedavisini yapar bu alt branşa proctoloji denir.
Türkiye’de kalp damar cerrahisi branşı içine girdiği için çok bilinmeyen bir branştır. Amerika gibi bir çok gelişmiş ülkede ihtisas yani uzmanlık eğitimi kalp cerrahisi ve toplar damar hastalıkları olarak ayrılmıştır, Türkiye’de bu branşlar ihtisasta ve hastanelerde ayrılmamış, tek ihtisas konusu halinde verilmektedir.
Türkiye’nin de gelişimine paralel olarak ihtisasta ayrılmasa da pratikte varis uzmanlar ayrılmaktadır. Yani bir gurup kalp damar cerrahisi (KVC) uzmanı doktor sadece varis tedavisiyle ilgilenmektedir. Bu ayrışmanın şöyle bir önemi vardır; Tıpta teknoloji ilerledikçe ve çeşitlendikçe uzmanın tüm teknoloji, yöntemlere hakim olması zorlaşmaktadır.
İşine önem veren doktorlar çok konuyu az az bilmek yerine az konuyu tam bilmeyi tercih etmekte, dar alana yoğunlaşmaktadır. Yani onlarca kalp ameliyat yöntemleriyle uğraşmak yerine sadece varis tedavisiyle ilgilenmekte, bu sayede gerek tecrübe gerekse teknoloji kullanımı konusunda en üst düzeylere gelmektedir.

Fleboloji Ne Demek

Flebo: Toplar damar, logie: Bilim kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş bir branştır. Toplar damarların hastalıkları dendiğinde ise akla toplar damar hastalıkları gelir. Yani, fleboloji varisin teşhis ve tedavisinin yapıldığı bölümdür.
Bu bölümde hasta kabul eden uzmanlar her ne kadar ihtisasları boyunca kalp ameliyatlarını da öğrenmiş olsalar da sadece varise özel hizmet vermektedir.
fleboloji ne demekTürkiyede az bilinen branştır buna karşın kadınların yarısında çeşitli seviyelerde varisler olduğu düşünülürse hastası en fazla olan branştır.
Bu uzmanın az ama hastanın en fazla olduğunu fark eden röntegen, dermatoloji gibi diğer uzmanlar da tedavi yapmaya çalışmaktadır. Hatta büyük şehirlerde tamamen zıvanadan çıkmış şekilde güzellik uzmanları da varisi tedavi etmeye çalışmaktadır. Tabiki işin doğrusu “ekmeği ekmekciye ver bir ekmek te üste ver” ata sözüne uyup işi bilene yaptırmaktır.

Flebolog Nedir

Flebolog toplar damarların hastalıkları uzmanı demektir. Dünyada flebolog dendiğinde sadece toplar damar hastalığıyla ilgilenen uzman doktor akla gelmektedir ancak Türkiye’de böyle bir dal olmadığı için kardio vasküler (KVC) cerrahi eğitimi sırasında öğrenilmektedir.
Bu varis estetik tedavisicerrahların bir kısmı eğilimleri sebebiyle sadece varisin teşhis ve tedavisiyle ilgilenmektedir yani flebolog olarak hizmet vermektedir.
Bazı röntgen uzmanları işi hafife alıp flebolog gibi varisleri tedavi etmeye çalışsa da gerçek flebolog olarak değerlendirilemezler.
Flebologlar ilgilendiği hastalıklarla ilgili olarak
Hastası artmakta buna paralel olarak tecrübesi artmaktadır
Teknolojik donanımını (lazer, radyo frekans vs) tam tutmaktadır
Hatasına en ideal tedavi seçeneklerini (köpük, skleroterapi, radyo frekans, lazer) sunabilmektedir
Tedaviye ait ortaya çıkabilecek komplikasyonlar konusuna hakim olmakta ve çözüm için başka uzmana ihtiyaç duymamaktadır
Teşhis konusunda başka branşlara ihtiyaç duymamaktadır (mesela doppleri kendi muayenehanesinde yapar ve hastayı başka bir yere göndermez, ek masraf çıkarmaz)
Hastanın kendisinin de teşhis etmiş olduğu hastalığı teşhis etmek için muayene ücreti almaya gerek duymaz.

Fleboloji Klinikleri

Yukarda bahsedildiği gibi Türkiye’de çok yaygın branş değildir. En bilinenleri Idea Varis Tedavi merkezleridir.
İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara’da toplam 6 şubeyle hizmet vermektedir. Ücretler her branşta standart olup hastalar istediği şubede başladığı tedavisine istediği şubede ek ücret ödemeden devam edebilmektedir.
Idea Kliniklerinin hepsinde ameliyatsız tedavi yöntemlerinin hepsi yapılmaktadır. Dünyada büyük oranda terk edilen klasi stripping ameliyatını asla uygulanmamakta, kıl inceliğinden başparmak kalınlığına kadar tüm varisler ameliyatsız yöntemlerle yok edilmektedir.

Bu uzmanlar her hastasına kendi kliniğinde damar ultrasonunu ücretsiz yapar, varisin tüm tedavi yöntemlerini uygularlar ve genellikle ameliyatsız yöntemleri tercih ederler.

Fleboloji Merkezleri İletişim

Idea Klinik (Bakırköy)
Adres: Zeytinlik mahallesi. Yakut sokak. No:24 Kat:3 Bakırköy – İstanbul
TEL: 0212 542 08 88 – 0212 572 72 65
GSM: 0542 621 08 88

Şişli
Adres: Halaskargazi mahallesi. Halaskargazi caddesi. Kuran İş Merkezi No:145 5. Kat Şişli – İstanbul
TEL: 0212 246 10 04 – 0212 247 10 04
GSM: 0532 463 96 82

Kadıköy
Adres: Bağdat Caddesi No:308 Kat:1 No:1 / Kadıköy – İstanbul
TEL: 0216 357 00 02 – 0216 357 00 03
GSM: 0542 231 28 23

 İzmir Konak
Adres: Atatürk Caddesi No:174/1 Kat:4 (Cumhuriyet Meydanı) KONAK – İZMİR
TEL: 0232 422 10 06 – 0232 464 10 06
GSM: 0542 295 52 54

 Ankara Kızılay
Adres: Atatürk Bulvarı No:81/5 Kızılay – ANKARA
TEL: 0312 431 75 47 – 0312 431 95 47
GSM: 0532 350 2587

 Bursa Nilüfer
Adres: Cumhuriyet mahallesi. Yağmur Sokak. Cadde 224 Sitesi. B Blok / Daire: 5
TEL: 0224 247 10 06 – 0224 249 10 06
GSM : 0532 152 26 75

HAKKINDA admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir