Memelerde damarların belirginleşmesi

Varis toplar damar olan her yerde görülebilir ancak kdınlarda memelerde görülen damar genişlemeleri varis olarak sınıflanmaz ancak güzel görünmediği için estetik amaçlı yok edilebilir. Bazen çok rahatsız edici görüntüye neden olabilmektedir.

Memelerdeki Damarlar Neden Genişler

Özellikle kadınlarda meme büyütme operasyonları sonrasında ya da yapısal, hormonal etkiler sonucunda her iki memede ve göğüs duvarındaki normal ince venler koyu yeşil renkte görünür hale gelebilirler, Skleroterapi memelerdeki ve göğüs duvarı üzerindeki mavi venlere ve örümcek tarzı venlere yapılabilir.
Bir ya da birden fazla tedavi seansı gerektirebilir.
Tedavi sonrası bariz koyu renkli venlerin göze hoş gelmeyen görüntüsü bariz şekilde azalır. Hamilelik döneminde memelerin büyümesi ve süt üretiminin kan ihtiyacını artırması gibi sebeplerle damar genişlemesi daha sık görülür, bu dönemde genişleyen memedeki toplar damarlar bazı hastalarda geniş olarak kalabilir bu genişlemiş toplar damarlarda güvenle tedavi edilebilir. Tedavi sonrası hiçbir iz kalmaz.

Göğüsteki Damar Genilemesi Nasıl Yok Edilir

memedeki geniş damarlar

Kendi yapacaklarınızla, ilaçlarla veya bitkisel ilaçlarla yok etme şansınız yoktur, kalp damar cerrahına daha doğrusu fleboloji uzmanına tedavi olmanız gerekir. Bacaklardaki varislere benzer yöntemlerle tedavi edilebilir. Son derece kolay ve başarılıdır. Tedaviden sonra tekrar süt vermenün sakıncası olmaz ancak süt verme döneminde tedavi yapılmamalıdır. Güvenle uygulanan bu köpük tedavisi, radyo frekans tedavisi gözle görülebilir kalınlıktaki tüm toplar damarlara uygulanabilir.
Memedeki damar genişlemelerinde tedavi olabileceğiniz Türkiye’deki en yaygın klinik İdea Klinik şubeleridir. İstanbulda 3, Ankara, İzmir ve Bursa şubelerinde tedavi olabilirsiniz.

Diğer Meme Hastalıkları

Bu hastalıkların varise neden olması beklenmez ama birlikte olabilir.

Memenin Ağrıması

Kadınların polikliniklere en sık başvurma sebebi (neredeyse yarıdan fazlası) ağrıdır. Adet gören hanımların önemli bir bölümünde adete birkaç gün- bir hafta kala memelerinde bir dolgunluk, ağırlık hissi, hassasiyet ve şiddeti kişiye göre değişen ağrı olabilir. Bazen bu ağrı kişiyi ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı kişilerde bu ağrı adetten epey bir süre önce başlayabilir ve şiddeti adete kadar giderek artar. Bu tip ağrıların en önemli özelliği periyodik (döngüsel) olmasıdır. Kadının periyodundaki hormonal değişme sonucu oluşur.

Diğer bir ağrı çeşidi de döngüsel olmayan devamlı ağrılardır. Genellikle 40 yaş üstündeki hanımlarda görülür. Altında genellikle bir patoloji bulunur; kistler, fibroadenom, süt kanalları genişlemeleri, vs. Bunların çoğunluğu önem arzetmez.

Ağrının sebebinin ne olduğu bilinmelidir. Ağrının altında önemsiz sebepler yatsa bile, bu sebebin belirlenebilmesi açısından doktor kontrolü önem arzeder.

Meme Başı Akıntısı

Memelerin ucunun sıkılmasıyla oluşan akıntılar önemsizdir. Önemli olan kendiliğinden çamaşıra gelen değişik renkli akıntılardır. Hormonal olabilir. Akıntı kanlı ise daha da önem kazanır.

Memenin İyi HuyluUrları

Kistler, içi sıvı dolu keseciklerdir. Yaygın görülür, ağrı yapabilirler. Herhangi bir müdahale gerektirmez.

Fibroadenomlar, iyi huylu içi katı, düzgün sınırlı kitlelerdir. Takipte hızlı büyüme olursa, şekil değiştirirse, önem arzeder.
fibromlar; Fibro adenomlara benzer.

Yağ bezeleri: Herhangi bir müdahale gerektirmez.

Memede İltihap

Çoğunlukla süt verme döneminde görülür. Önlenmesi açısından meme ucu hijyeni önemlidir. Ciltte kızarıklık, şişme ve şiddetli ağrı yapar. Apseleşirse dayanılmaz zonklama tarzında ağrı olur. Acil müdahale gerektirir. Tedavisi zordur, hijyen ile iltihap olmasını önlemek önem arzeder.

Süt verme dönemi haricindeki iltihaplanmalar oldukça önemlidir. Sıklıkla iltihabi meme kanserleriyle karışabilir. Gecikme durumunda iltihabi kanserler ölümle sonuçlanabilir. Memeye ait spesifik iltihap mı yoksa iltihabi meme kanseri mi ayrımı yapılabilmesi için erkenden doktora başvurulmalıdır.

Meme Kanseri

Memenin hastalıkları arasında en ciddisi kanserlerdir;

Belirtiler;
Kitle
Memenin başındaki değişiklikleri
Akıntı
Ciltte çekilme
Deride kızarıklık veya portakal kabuğu görüntüsü
Koltukaltında ele gelen kitle

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır

Hastanın kendi kendine muayenede kadın üst vücut kısmı çıplak, ayna karşısına geçer ve önce kolları yanlarda, başının arkasında ve belinde olmak üzere memelerini gözler. Dikkat edilmesi gereken hususlar; her iki memenin başının simetrik ve aynı yöne bakıyor olması, memelerin başında içeri çökme olmaması, memenin cildinde gamzeleşmelerin olmaması ve kızarıklık olmamasıdır.

Daha sonra yatar pozisyonda hangi memesini muayene edecek ise o kolunu başının altına alarak diğer eli ile muayeneye başlar. Memeyi yoklama saat 12 hizasından başlayarak memenin başına doğru ışınsal çizgiler çizerek önce yüzeysel sonra parmak uçlarını bastırarak derin yapılır. Memede kitle aranır. Daha sonra memenin başı hafif sıkılarak gelen akıntıya bakılır. Şu unutulmamalıdır ki her kadının memesi sıkılırsa mutlak bir akıntı gelir. Önemli olan kendiliğinden gelen, sutyeni kirleten ve kanlı akıntıdır. Bu yoklama işlemi her iki memeye yapılır.

Daha sonra kadın tekrar oturur pozisyon alır,son aşaması olan koltukaltı muayenesine geçer. Muayene edilecek koltukaltının kolu gayet gevşek gövdenin yanına sarkıtılmışken, diğer elin parmakları koltukaltının dört duvarını yoklar. Ön duvar, arka duvar, göğüs kafesine yapışık olan duvar ve kol iç kısmına yapışık olan duvar. Lenf bezi büyümeleri aranır.

Kanser memede kitle olarak ortaya çıktığından yeni fark edilmiş kitle mutlaka doktora götürmelidir. Kitlenin iyi mi kötü mü olduğunun tespiti doktorun işidir.

Şüpheli Meme Muayenesi Olması Durumunda

Şunlar yapılmalıdır;
Mamografi
En önemli tanı yöntemidir. Şikâyetine ve doktorun isteğine göre çektirilir. Hastanın yaşına göre tarama mamografileri çektirilebilir. Tarama mamografisinde amaç kanser ele gelir büyüklüğe gelmeden erken evrede yakalayabilmek böylelikle tedavinin daha etkili olmasını sağlamak ve sağ kalımı artırmaktır. Son 30 yılda tarama mamografilerinin rutine görmesiyle dünyada ölümler yüzde 32 oranında azalmıştır. Gelecekte kadınlar daha çok aydınlandığında bu oran daha da artacaktır.

Meme ultrasonu
ikinci önemli tanı yöntemidir. Kitlelerin karakteri hakkında bilgi verir.

MR
Gençlerde ve yoğun yapılı hastalarda önem kazanır. Kanser teşhisi konulan, memeyi koruyucu ameliyat planlanan hastalarda ameliyat öncesinde çok merkezli tümör varlığı kontrolü açısından çektirilir.

İğne biyopsisi
Kanserin kesin tanısı biyopsi ile konulur. Kalın iğne biyopsisi (trucut) açık biyopsinin önüne geçmiştir.

 

HAKKINDA admin

One comment

  1. Merhabalar, meme dokusunda meydana gelen damar belirginleşmesi ve tedavisi için hangi doktora görünmemiz gerekmektedir?
    Dr.Muharrem Kaya
    damar cerrahisine görünebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir